Όλα παραδόθηκαν στους διαχειριστές

Σε εθνική επιδημία εξελίσσεται η γενικευμένη απαισιοδοξία που σαρώνει την ελληνική αγορά μετά από την ανακοίνωση των μέτρων που σχετίζονται με την διάσωση της οικονομίας της χώρας. 

Πριν από χρόνια όταν είχε επιχειρηθεί να μπει τάξη στα «του οίκου μας» οι αντιδράσεις ήταν εκρηκτικές. Οι πολίτες δεν ήταν διατεθειμένοι να υποστούν μειώσεις, να χάσουν αγοραστική δύναμη, να αλλάξουν τον διαμορφωμένο τρόπο ζωής. 

Αλλά και το πολιτικό σύστημα δεν είχε συντεταγμένη πορεία προς μια κατεύθυνση νοικοκυρέματος. Οι πολιτικοί ήταν στην λογική των παροχών για να γίνουν αρεστοί, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των καλών εξελίξεων και οι άγγελοι των καλών μαντάτων. 

Δηλαδή ρυθμιστές των τακτοποιήσεων , των αυξήσεων, των δικαιωμάτων που διόγκωναν την λίστα των κεκτημένων. Οι αντίθετες φωνές ήταν οι «λογιστές» της πολιτικής και όχι οι οραματικοί. 

Ούτε το εργασιακό, ούτε το ασφαλιστικό, ούτε οικονομικό θέμα θα είχαν φθάσει σήμερα στο σημείο «μηδέν» όπου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέμβασης. 

Το ίδιο θα είχε συμβεί και σε άλλους τομείς του κράτους όπου επίσης ένα νοικοκύρεμα θα είχε μόνο θετικά αποτελέσματα. Οι φωνές όμως ήταν έντονες, και κανείς δεν έκανε πίσω. 

Θύματα αυτών των φωνών οι σημερινές χιλιάδες παράπλευρες απώλειες με τους αγρότες να σβήνουν και την παραγωγή να ελαχιστοποιείται, με τους βιοτέχνες να μη μπορούν να παράξουν παρά όσα απορροφά η αγορά, τις ελάχιστες βιομηχανίες να αργοπεθαίνουν, τις εξαγωγές να υποχωρούν, τα πολυκαταστήματα να εκτοπίζουν τους μικρούς επιχειρηματίες. 

Νέες αγορές, εισαγόμενα είδη, επαγγέλματα του μέλλοντος ήλθαν να μεταμορφώσουν άγαρμπα μια χώρα. Και ο Έλληνας; Άλλαζε ραγδαία συνήθειες και έτρωγε ότι του σέρβιραν. 

Αυτή είναι και η εξέλιξη και κανείς σήμερα δε μπορεί να την αλλάξει. Σταδιακώς όλοι έμπαινα στο τούνελ που έσκαβε η πρόοδος και όλοι ήθελαν το δικαίωμα στο καινούργιο που συνιστά την πρόοδο και αποτυπώνονται στις συνήθειες των πολιτών. 

Όποιος πολιτικός τόλμησε να διατυπώσει πρόταση αντίθετη με το ρεύμα καταδικάστηκε, πολεμήθηκε και του χρεώθηκε λανθασμένη λογική. 

Του χρεώθηκε λογική λογιστική. Η μόδα επίτασσε οραματική λογική χωρίς βάσεις. Δηλαδή χαλαρότητα, «δώστα όλα», ευημερία από τα έτοιμα. Όμως οι πηγές εξαντλήθηκαν και δεν υπάρχει πλέον απόθεμα εξάντλησης. 

Οι οραματιστές, παρέδωσαν την σκυτάλη στους λογιστές και αυτοί σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Όλα παραδόθηκαν στους διαχειριστές…