ΑΤΕ Ασφαλιστική: Τα σχέδια για την μετά Χ.Α. εποχή

Με το ένα… πόδι έξω από το ΧΑ βρίσκεται από χθες η ΑΤΕ Ασφαλιστική. Ο βασικός της μέτοχος, η ATEbank, έθεσε υπό τον έλεγχο του το 90% των μετοχών της εισηγμένης οπότε έχει πλέον τη δυνατότητα μόλις λήξη η περίοδος της δημόσιας πρότασης να ζητήσει τη διαγραφή του τίτλου της ΑΤΕ Ασφαλιστική από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου με την ταυτόχρονη εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Η έξοδος της εταιρείας από το ΧΑ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της, θα της δώσει τη δυνατότητα της ευελιξίας των κινήσεων προκειμένου εν μέσω ενός εξαιρετικά αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος να συνεχίσει να αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ευκολία.

Πέραν αυτού, η ΑΤΕ Ασφαλιστική θα περιορίσει και το κόστος λειτουργίας της, μια και σύντομα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνεται μια εισηγμένη εταιρεία, ενώ στελέχη της χαρακτηρίζουν ως επιβεβλημένη την απόφαση της ΑΤΕbank να θέσει εκτός ΧΑ την εισηγμένη δεδομένης της υψηλής συμμετοχής της τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.

Στο μεταξύ, χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕ Ασφαλιστική στην αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση της ATEbank αναφέρθηκε στο προσφερόμενο τίμημα των 1,53 ευρώ ανά μετοχή, ανακοινώνοντας ότι ισούται με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή και ότι βρίσκεται εντός του εύρους τιμών που προκύπτει από την έκθεση του Συμβούλου.

Σημείωσε επίσης ότι σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της εταιρείας το προσφερόμενο τίμημα είναι υψηλότερο κατά:

– 20,5% της τιμής κλεισίματος της 29ης Μαρτίου 2010, ημερομηνία που προηγείται αυτής κατά την οποία υποβλήθηκε η Δημόσια Πρόταση

– 18,6% της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τον ένα μήνα που προηγείται της ημερομηνίας της οποίας υποβλήθηκε η Δημόσια Πρόταση

– 13,5% της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τους τρεις μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας της οποίας υποβλήθηκε η Δημόσια Πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα 1η Ιανουαρίου – 31η Μαρτίου 2010 η παραγωγή της ΑΤΕ Ασφαλιστική στο σύνολό της ανήλθε στα 64,2 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, καταγράφοντας άνοδο κατά 4%.

Στο ίδιο διάστημα αύξηση παραγωγής διαπιστώθηκε και στις Γενικές Ασφάλειες. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας από ασφαλιστικές εργασίες διογκώθηκαν κατά 9%, ενώ σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τον κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 23%.

Όσο για τον κλάδο Ζωής, σημείωσε πτώση κατά 6%. Πρόκειται, ωστόσο, για ποσοστό που, σύμφωνα με την ΑΤΕ Ασφαλιστική, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των ασφαλειών Ζωής, καθότι ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων δεν κατέστη δυνατό να εγγραφεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να μην αποτυπωθεί στα παραγωγικά δεδομένα του πρώτου τριμήνου.

Πατήστε εδώ για να δείτε την αιτιολογημένη γνώμη του Δ.Σ. της Αγροτικής Ασφαλιστικής, σχετικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση της ATE Bank