Σε ΑΜΚ οδηγούνται τουλάχιστον δύο εταιρίες του κλάδου αυτοκινήτου

Σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου υποχρεώνονται δύο τουλάχιστον ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για το 2009. 

Αυτό αποκαλύπτει ο μέχρι στιγμής έλεγχος των στοιχείων για την προηγούμενη οικονομική χρήση, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ανάκλησης αδειών σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωση για κεφαλαιακή ενίσχυση. 

Ο έλεγχος της εποπτικής αρχής που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα αφορά κυρίως τα αποθέματα του κλάδου και αναμένεται να φέρει στις επιφάνεια πρόσθετες απαιτήσεις μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων. 

Το ακριβές ύψος των επενδύσεων που θα πρέπει να καλύψει ο ασφαλιστικός κλάδος έως το τέλος Μαίου έχει προβλεφθεί από το 2009, όταν η Επ.Ε.Ι.Α. έθεσε σε εφαρμογή τους νέους εποπτικούς κανόνες. 

Με βάση αυτούς τους κανόνες οι ασφαλιστικές εταιρίες κάλυψαν στις 31 Μαίου του 2009 το 30% του ελλείμματος στα τεχνικά αποθέματα, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί κατά τον περσινό έλεγχο και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, φέτος θα πρέπει να καλύψουν το 70% των αναγκαίων αποθεμάτων, ενώ το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί το 100%. 

Τα στοιχεία για το 2009 που δημοσίευσαν πάντως οι ασφαλιστικές εταιρίες με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, δείχνουν ότι τα κεφάλαια του κλάδου, ενισχύθηκαν κατά 14%, ενώ κατά 17,6% ενισχύθηκαν οι επενδύσεις του κλάδου. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στα 10 δις ευρώ περίπου ανήλθαν οι επενδύσεις του κλάδου.

Η εταιρία με τα υψηλότερα ίδια κεφάλαια, που φθάνουν τα 293 εκατ. ευρώ εμφανίζεται η Interamerican Ζωής, ενώ ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική με ίδια κεφάλαια 293,1 εκατ. ευρώ και η Alico με 171,9 εκατ. ευρώ. 

Από το σύνολο των 55 ασφαλιστικών εταιριών που δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις η συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζει αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δέκα περίπου εταιρείες εμφανίζουν οριακά ή χαμηλότερα ίδια κεφάλαια από το κατώτατο απαιτούμενο των 6 εκατ. ευρώ.