Σιδενόρ: Πιο “κοντά” στην Ευρώπη το 2010

Θετικές είναι οι προβλέψεις της διοίκησης της Σιδενόρ για την πορεία της εταιρείας κατά το τρέχον έτος εξαιτίας της ανάκαμψης που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στην Δυτική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Η εταιρεία σκοπεύει φέτος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την βελτιωμένη πρόσβαση που έχει πλέον στις εν λόγω αγορές μέσω λιμανιού που εξαγόρασε πριν τρεις μήνες στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο Δούναβη. Η λειτουργία του λιμανιού θα διαδραματίσει μείζονα ρόλο στις δραστηριότητες της Σιδενόρ στα επόμενα χρόνια καθώς μέσω αυτού η εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη μέχρι και τον Ατλαντικό. 

Η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στην Ευρώπη σύμφωνα με τη διοίκηση της Σιδενόρ θα επιταχύνει την πρόοδο μεγάλων έργων όπως είναι η κατασκευή αγωγών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και άλλων αγορών όπως είναι η Αλγερία και η Αίγυπτος, αλλά και τη σημαντική αναδιάρθρωση εξόδων και δανεισμού που έκανε ο όμιλος τα τελευταία χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η το 2010 θα είναι καλύτερο από το 2009 το οποίο σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Σιδενόρ ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της από πλευράς αποτελεσμάτων. Εξάλλου η εταιρεία έχει προχωρήσει από το 1998 μέχρι σήμερα σε επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ύψους 653 εκατ. ευρώ γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να μπει δυναμικά στην αγορά όταν ο οικονομικός κύκλος θα μπει σε ανοδική φάση. 

Στην Ελλάδα η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε μειωμένους όγκους πωλήσεων που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων χάλυβα οδήγησαν σε μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά και σε συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας για τον Όμιλο το 2009. Η ΣΙΔΕΝΟΡ έθεσε ως στρατηγικό στόχο και επέτυχε τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, μέσω της προσαρμογής της παραγωγικής δραστηριότητας στις νέες συνθήκες ζήτησης, καθώς και της μείωσης των γενικών εξόδων και της ενίσχυσης της ρευστότητας. 

To 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ διαμορφώθηκε σε 938 εκ. ευρώ έναντι 1.713,4 εκ. ευρώ το 2008, μειωμένος κατά 45,3%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων της χρήσης 2009 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 58,8 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 47,4 εκ. ευρώ το 2008. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη 22,3 εκ. ευρώ έναντι 140 εκ. ευρώ το 2008. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 71,3 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,742 ευρώ ανά μετοχή) έναντι κερδών 29,3 εκ. ευρώ (ή 0,304 ευρώ ανά μετοχή) το 2008. 

Η σημαντική εμπειρία, η συνεχής ανάπτυξη με τις στρατηγικά τοποθετημένες υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής και το ισχυρό δίκτυο διανομής, καθώς επίσης η σημαντική διεθνής δραστηριότητα του Ομίλου, με άνω του 62% του συνολικού κύκλου εργασιών να πραγματοποιείται σε χώρες εκτός Ελλάδας, αποτελούν εχέγγυα για την αντιμετώπιση της παρούσας αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Επιπλέον οι σημαντικές επενδύσεις που την περίοδο 1998-2009 ξεπέρασαν τα 650 εκ. ευρώ., διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων προϊόντων.

Όσον αφορά στις προοπτικές για το 2010, κύρια επιδίωξη του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ παραμένει η συνεχής βελτίωση της κοστολογικής βάσης και της παραγωγικότητας, η διατήρηση του κεφαλαίου κίνησης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και η αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης λιμενικών εγκαταστάσεων σε στρατηγικό σημείο στον ποταμό Δούναβη, με σκοπό την άμεση εκμετάλλευση της διαφαινόμενης ανάκαμψης των δυτικοευρωπαϊκών αγορών.