ΕΣΕΕ: Eξυγίανση του ασφαλιστικού χωρίς αύξηση ορίων και μείωση συντάξεων

Την ανάγκη εφαρμογής ρυθμίσεων που θα εξυγιάνουν το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να απαιτούνται περισσότερα χρόνια εργασίας και μικρότερες συντάξεις υπογράμμισε αντιπροσωπεία του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε συνάντησή της χθες με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους και συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΕΕ για το ασφαλιστικό κ. Μπούρλος, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Ο υπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου και ενημέρωσε το προεδρείο της ΕΣΕΕ ότι το πλήρες κείμενο για το ασφαλιστικό θα δοθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα υπάρξει αρκετός χρόνος για γραπτές επισημάνσεις και παρεμβάσεις από τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Επίσης, συζητήθηκαν η μελλοντική κατάσταση του ασφαλιστικού και γενικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ε.Ε.

«Πάγια θέση και επιδίωξη της ΕΣΕΕ είναι να καταστεί ο ιδιωτικός τομέας, και ιδιαίτερα ο χώρος του ελληνικού εμπορίου ασφαλιστικά και εργασιακά πιο ελκυστικός στους νέους εργοδότες και εργαζόμενους» αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προωθούν τη συγκρότηση πλαισίου κινητοποιήσεων με κύριο θέμα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ανακοίνωσή, της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, «οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι, εργάζονται σκληρά περισσότερες ώρες από όλους τους άλλους Ευρωπαίους και κάτω από ιδιαίτερα ανασφαλείς συνθήκες», ενώ χαρακτηρίζουν τον ΟΑΕΕ «μακράν τον χειρότερα χρηματοδοτούμενος ασφαλιστικό οργανισμό».