Οι βασικές αρχές της αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ

«Μεγάλη τομή» για τη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους θα αποτελέσει η προωθούμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της οποίας είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο προσφάτως ψηφισθέν φορολογικό νόμο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, κατά την ομιλία του στο 2ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στο νέο μοντέλο διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Δ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται η αναδιοργάνωση με ενοποίηση όλων των κλάδων, μόνο σε επίπεδο επιτελικών και περιφερειακών υπηρεσιών και διακριτή δράση των τοπικών μονάδων όπως είναι σήμερα. 

«Με αυτό το μοντέλο πετυχαίνουμε μείωση μέχρι και 50% της Κεντρικής Υπηρεσίας και του αριθμού των τοπικών μονάδων μέχρι και 30%», εξήγησε.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι προωθείται η δημιουργία μίας ενδιάμεσης Υπηρεσίας Περιφερειακής Διοίκησης, η οποία θα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο στην επικοινωνία της διοίκησης και των τοπικών υπηρεσιών ΔΟΥ.
 
Η διαμόρφωση της υπηρεσίας αυτής προτείνεται να είναι ανάλογη με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Ο αριθμός των ΠΦΚ θα είναι τόσος όσος και ο αριθμός των περιφερειών.

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια ο καινούργιος φορολογικός νόμος να διαπνέεται από φορολογική δικαιοσύνη και φορολογική ισότητα, αν και παραδέχθηκε ότι «το επαναλαμβανόμενο επί χρόνια φαινόμενο της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος οφείλεται στο πολύπλοκο και το δυσνόητο της φορολογικής νομοθεσίας, που ούτε και τώρα αποφύγαμε δυστυχώς».

«Η αντιμετώπιση και επίλυση των δυσλειτουργιών είναι το επιτακτικά απαιτητό επόμενο βήμα μας», είπε, προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα προωθούνται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους, επέκταση χορήγησης ΑΦΜ σε όλους τους Έλληνες από τη γέννησή τους και στους οικονομικούς μετανάστες από τη νομιμοποίησή τους, η Δημιουργία Οργάνου για τη γρήγορη και δίκαιη λύση των διαφορών μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων και η δημιουργία Φορολογικών Δικαστηρίων.