Co-operative Insurance vs Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών για τον αμίαντο

Η Co-operative Insurance καλεί τους φορείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας να υποστηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ασθενήσει από την έκθεση τους σε αμίαντο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση από μεμονωμένες ασφαλιστικές ή από ένα κοινό σχέδιο του κλάδου.

Η κατάσταση αυτή θέτει σε τροχιά σύγκρουσης την Co-operative Insurance με την Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (ABI), η οποία έχει αντιταχθεί στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αποζημιώσεων. 

Ο κ. David Neave, ο οποίος ηγείται στον τομέα των Γενικών Ασφαλειών στην Co-op, δήλωσε ότι «δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν εκτεθεί για πολλά χρόνια στον αμίαντο και μόλις τώρα αρχίζουν να εμφανίζουν τα συμπτώματα των ασθενειών που σχετίζονται με αυτόν. 

Αν και η διάγνωση είναι αρκετά δύσκολη για το θύμα, το να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για το παρελθόν, καθώς ο εργοδότης του έχει παύσει πλέον τις συναλλαγές και ο πάροχος της ασφαλιστικής κάλυψης δεν μπορεί να εντοπιστεί, πιθανότατα να κάνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση χειρότερη».
 
Το δίκαιο και το ηθικό

«Η Co-op πιστεύει ότι η λύση πρέπει να βρεθεί από το σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχουν ασθενήσει από τον αμίαντο και τις οικογένειές τους, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εντοπισμού, που θα προσδιορίζουν το ιστορικό εταιρειών και των ασφαλιστών τους, στους οποίους θα μπορούν να υποβάλουν αξιώσεις αποζημίωσης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις απόψεις της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών σχετικά με τη χρηματοδότηση της αποζημίωσης, εάν η ασφαλιστική εταιρία μίας επιχείρησης είναι αδύνατο να εντοπιστεί, πιστεύουμε ότι είναι και δίκαιο και ηθικό οι ασφαλιστικές εταιρείες να χρηματοδοτήσουν ένα κοινό λογαριασμό που θα επιτρέπει σε αυτά τα θύματα να προβάλλουν αξίωση αποζημίωσης. 

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εργαστεί για τους εργοδότες τους καλή τη πίστη και πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχει παύσει τις δραστηριότητες της πιθανότατα είχε επαρκή ασφάλιση και επομένως είναι δίκαιο αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιηθούν. 

Η Co-op έχει δεσμευθεί ότι οι πελάτες της θα τυγχάνουν δίκαιης αντιμετώπισης και πιστεύουμε ότι αν ο κλάδος γυρίσει την πλάτη στα θύματα κυρίως καταληκτικών ασθενειών, που έχουν προκληθεί από το εργασιακό τους περιβάλλον, τότε θα πρόκειται για μία ενέργεια ηθικά λανθασμένη και αδικαιολόγητη».