Lamda Development: Τα malls αντιστέκονται…

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζεται από την διοίκηση της Lamda Development το πρώτο τρίμηνο σε ότι αφορά την εμπορική πορεία των malls που διαχειρίζεται καθώς το The Mall είχε αύξηση τζίρου 3,5%, το Golden Hall 23%, και το Mediterranean Cosmos 1%. Βέβαια ο φετινός Μάρτιος ήταν ευνοημένος σε σχέση με το περυσινό λόγω του Πάσχα αλλά ακόμα και αν βγει ο Μάρτης από τον υπολογισμό η αύξηση ήταν 20% για το Golden Hall ενώ τα Mall και Mediterranean είχαν μία οριακή πτώση στο 1%.
Περισσότερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα όμως για την τάση της φετινής χρονιάς θα βγουν όταν φανεί πώς θα πάει και ο Ιούνιος. Για το Mall ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον εκατό εταιρείες στην αναμονή για κάποιο κατάστημα που ενδεχομένως ελευθερωθεί ενώ τόνισε ότι ακόμα και αν αύριο το πρωί έληγαν όλα τα συμβόλαια ενοικίασης, τα νέα ενοίκια θα ήταν υψηλότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Για το Mediterranean Cosmos ανέφερε ότι η απόδοση του είναι η υψηλότερη από τα άλλα δύο (9%) έναντι 6,5% του Mall και 6,8 του Golden Hall επειδή η αξία των καταστημάτων είναι υποτιμημένη και μάλιστα τόνισε ότι «Το υπόλοιπο 40% του Mediterranean που ανήκει στη Sierra Χαραγκιώνης θα ήταν μία πολύ καλή περίπτωση αν μπορούσαμε να το εξαγοράσουμε». Γενικά για την ελληνική αγορά ο κ. Αθανασίου είπε ότι για τα μεν βόρεια προάστια της Αθήνας δεν υπάρχει κάποιο οικόπεδο με τις σωστές άδειες για να γίνει κάποιο mall, ενώ για τα νότια προάστια είπε ότι η μόνη περίπττωση που θα μπορούσε να προχωρήσει είναι στον Άγιο Κοσμά που όμως προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανή. Για την επαρχία είπε ότι υπήρξε μία υπό εξέταση περιοχή που πληρούσε όλα τα οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά όταν έγινε η σχετική έρευνα αγοράς αποκαλύφθηκε ότι στο life style των κατοίκων δεν ταιριάζει η αγορά ενός mall. Επίσης σαν μειονέκτημα των αγορών στην επαρχία ανέφερε και το γεγονός ότι ένα κατάστημα που βρίσκεται στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης στην περίπτωση που γίνει κάποιο mall θα πρέπει να μεταφερθεί από το κέντρο σε αυτό καθώς οι περισσότερες πόλεις της επαρχίας δεν σηκώνουν δύο μεγάλα καταστήματα της ίδιας εταιρείας (π.χ Zara).

Στην Τουρκία η retail ανάπτυξη

Στην Τουρκία και στην Σερβία κατά δεύτερο λόγο στρέφει τι βλέμμα της για αναπτύξεις retail η Lamda Development. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Οδυσσέα Αθανασίου η Ελλάδα δεν έχει προς το παρόν κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση για επένδυση ούτε στην Αθήνα ούτε στην επαρχία. Αντίθετα η Τουρκία παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα δημογραφικά χαρακτηριστικά ενώ μία πρώτη επένδυση εκεί μπορεί να αποφέρει ευκολότερα και μία δεύτερη. Σε αυτό το στοιχείο δίνεται πολύ μεγάλη σημασία καθώς η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση Τούρκου εταίρου ο οποίος εκτός από την πρώτη ανάπτυξη θα της εξασφαλίσει και την προοπτική της δεύτερης. Στη Σερβία η ανάπτυξη σε retail θα είναι μικρότερη περίπου 10-15.000 τ.μ. καθώς θα ενταχθεί στο πλαίσιο μίας γενικότερης οικιστικής επένδυσης που θα γίνει σε λόφο του Βελιγραδίου.

Αποτελέσματα 2009

Τα Ενοποιημένα Αποτελέσματα του Ομίλου μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 60,1 εκατ. ευρώ το 2008. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2008 είχαν αναγνωριστεί κέρδη 50 εκατ. ευρώ  από την μεταβολή της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων-κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας του “Golden Hall”- ενώ φέτος το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 13,8 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά στη χρήση 2009, λόγω συγκεκριμένων αλλαγών στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, οι ορκωτοί εκτιμητές αποτίμησαν στην εύλογη αξία τους οικόπεδα ιδιοκτησίας της εταιρείας τα οποία προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς και δεν περιλαμβάνουν οικιστικές αναπτύξεις.
Αρνητική επίπτωση, αλλά μη επαναλαμβανόμενη, στα ενοποιημένα αποτελέσματα είχαν τα λοιπά έξοδα τα οποία αφορούσαν κυρίως πρόσθετες δαπάνες προωθητικών ενεργειών για την επαναπροώθηση του “Golden Hall” και άλλες δαπάνες βελτίωσης των επενδυτικών ακινήτων. Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τα αποτελέσματα του 2008 επηρεάστηκαν θετικά κατά 13,3 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος που μειώνουν την αναβαλλόμενη φορολογία.
Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ Φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε 502 εκατ. (12,3 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 486 εκατ. ευρώ που ήταν την 31/12/2008. Να σημειωθεί ότι η άνοδος στην Καθαρή Αξία του Ενεργητικού είναι ακόμα μεγαλύτερη αν λάβουμε υπόψη ότι η επένδυσή μας σε αγορές ιδίων μετοχών ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ το 2009.