Βαριά κληρονομιά για το Επικουρικό Κεφάλαιο η Commercial Value

Πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ είναι οι αποζημιώσεις τις οποίες θα κληθεί να καλύψει ο επικουρικός φορέας ασφάλισης του κλάδου Αυτοκινήτων και οι οποίες προστίθενται στα περίπου 500 με 600 εκατ. ευρώ που ήδη καλύπτει σταδιακά το Επικουρικό για λογαριασμό ασφαλισμένων των τεσσάρων ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου Ασπίς των οποίων οι άδειες είχαν ανακληθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, όπως εξάλλου και της ασφαλιστικής Σκούρτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις οποίες έκαναν ανώτατα στελέχη του Επικουρικού Κεφαλαίου παραμονές έκδοσης του τεύχους, από την υπόθεση της Commercial Value προέκυψαν περίπου 30.000 φάκελοι «ορφανοί», με απαιτήσεις αποζημιώσεων, το περιεχόμενο των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα ώστε να διαπιστώσουν πόσοι εξ αυτών τελικά θα καλυφθούν, γνωρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για τη πλειοψηφία των υποθέσεων.

Πρόθεση του Επικουρικού Κεφαλαίου και στην περίπτωση της Commercial Value είναι να κινηθεί σε γρήγορους χρόνους, ώστε να καλύψει το ταχύτερο τους ασφαλισμένους της εταιρίας, και για το λόγο αυτό εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον επόπτη εκκαθάρισης να συγκεντρώσει κάποια πρώτα στοιχεία για το προς διαχείριση υλικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά μερικές εβδομάδες μέχρι το διορισμό του εκκαθαριστή από το Δικαστήριο.

Αποζημιώσεις

Σε ότι αφορά τώρα τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τις ανακλήσεις των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Ασφάλειες Σκούρτης, αλλά και της ΕΟΣ, το Επικουρικό Κεφάλαιο φέρεται να έχει ήδη καλύψει αποζημιώσεις για περίπου 20.000 περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, καταβάλλοντας κεφάλαια τα οποία υπερβαίνον σημαντικά τα 30 εκατ. ευρώ. 

Από τις προηγούμενες εταιρίες, το Επικουρικό καλείται να διαχειριστεί περισσότερους από 134.000 φακέλους με αξιώσεις για αποζημιώσεις. Εξ αυτών, οι 70.000 προέρχονται από τις δύο Ασπίς Πρόνοια, οι 60.000 από τις δύο General και οι 4.000 από τις Ασφάλειες Σκούρτης.

Μάλιστα, για να μπορέσει το Επικουρικό να εξυπηρετήσει καλύτερα τους ασφαλισμένους θύματα τροχαίων ατυχημάτων, όπως έχει ήδη αναφέρει το IW, άνοιξε δύο παραρτήματά του, ένα στα κεντρικά γραφεία το ομίλου Ασπίς και ένα δεύτερο στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο General, ενώ αποζημιώσεις καταβάλλονται και από τα γραφεία του φορέα, όπως εξάλλου και μέσω του φιλικού διακανονισμού, που θα πρέπει να τονιστεί ότι βοήθησε και βοηθά σημαντικά το φορέα να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις του, που πλέον ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, τόσο σε όγκο όσο και αξία.

Βάσει του ΣΑΠ (Σύστημα Άμεσων Πληρωμών), όσοι έχουν συμβόλαια σε ασφαλιστικές που ανήκουν στο φιλικό διακανονισμό θα καλυφθούν σε γρήγορους χρόνους από τις εταιρίες τους και το Επικουρικό στη συνέχεια θα αναλάβει την κάλυψη των ζημιών καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι, ο τελευταίος απολογισμός του Επικουρικού Κεφαλαίου αναφέρει ότι οι υποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί ξεπερνούν πλέον τις 160.000(!), καθότι στους 134.000 φακέλους των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Ασφάλειες Σκούρτης και ΕΟΣ, συνυπολογίζονται και οι υποθέσεις της Commercial Value, που, όπως προαναφέρθηκε φθάνουν στις 30.000.

Όσο για τις οικονομικές υποχρεώσεις του Επικουρικού αυτές πλέον δεν αποκλείεται να υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Δανειοδότηση

Το στοίχημα πλέον για το Επικουρικό είναι αν τελικά θα χρειαστεί να προστρέξει στην τραπεζική αγορά για την έκδοση ενός νέου δανείου, που θα δοθεί προς εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του. 

Σε αυτή τη φάση τα στελέχη του φορέα εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού, καθότι το ταμείο του Επικουρικού διαθέτει ρευστότητα για να κινηθεί τους επόμενους μήνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, διαθέσιμα υπάρχουν περί τα 49 εκατ. ευρώ, ενώ ταμειακά το Επικουρικό ενισχύεται και από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν από μερικούς μήνες η ρευστότητα του φορέα άγγιζε τα 70 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή σημαντικά υψηλότερη, ενώ στο ίδιο διάστημα λόγω ανάκλησης της Commercial Value οι υποχρεώσεις του αυξήθηκαν κάθετα. 

Όπως και να έχει, μέχρι και το καλοκαίρι το Επικουρικό φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά θα χρειαστεί να προσφύγει στις τράπεζες ή αν θα καταφέρει με… μαγικό τρόπο, με τα δικά του δηλαδή μέσα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του.

Απολογιστικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1981 μέχρι και σήμερα έχουν ανακληθεί οι άδειες λειτουργίας συνολικά 56 ασφαλιστικών επιχειρήσεων. 

Αν από αυτές εξαιρεθούν οι τελευταίες πέντε ανακλήσεις, τότε οι υπολειπόμενες 51 ασφαλιστικές εταιρίες μετέφεραν στο Επικουρικό Κεφάλαιο ζημιές περί τα 375 εκατ. ευρώ, καθώς και εκκρεμείς ζημιές αξίας περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό εκκαθάριση περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ.