Όλες οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες εστιάζουν στο bancassurance

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος EFG Eurolife

Το bancassurance ήταν περιορισμένο πριν μερικά χρόνια. Πλέον, όλες οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες εστιάζουν σε αυτό, ενώ στο μέλλον και άλλα κανάλια διανομής αναμένεται να αναπτυχθούν

Με κάποια υστέρηση αποδείχθηκε και στην Ελλάδα και έγινε γενικά αποδεκτό, ότι το bancassurance είναι ένα από τα βασικά κανάλια διάθεσης ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Όλα τα δίκτυα πάντως, με πρώτους τους ασφαλιστές, θα έχουν θέση στο μέλλον στην ασφαλιστική αγορά, με την προϋπόθεση ότι θα προσθέτουν αξία στη σχέση με τον πελάτη και αυτή είναι και η στρατηγική της EFG Eurolife.

Μέσω του bancassurance ειδικότερα, διατίθενται διεθνώς όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα. Σε σχέση με τα αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά, υπάρχουν δύο τύποι προγραμμάτων: Τα περιοδικών και τα εφάπαξ καταβολών. 

Τα προγράμματα μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των «παραδοσιακών» που βρίσκονται σε συνάρτηση με την πορεία των επιτοκίων ή τύπου unit linked, που ακολουθούν την πορεία των κεφαλαιαγορών. Τα τελευταία επηρεάζονται αρνητικά αυτήν την περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι όποιες αγορές καλό είναι να γίνονται όταν οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι σημαντικό, ο καταναλωτής να γνωρίζει, τη διαφορά ανάμεσα στο προφίλ κινδύνου και τον επενδυτικό ορίζοντα.
Για παράδειγμα, ένα unit linked προϊόν συνδεδεμένο με αμοιβαία κεφάλαια και το αμοιβαίο από μόνο του έχουν την ίδια επενδυτική βάση. 

Το αμοιβαίο στη δεύτερη περίπτωση όμως, μπορεί να αποτελεί και βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση, ενώ το unit linked έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς είναι άλλος ο στόχος της επιλογής του.

Η παρουσία του bancassurance ήταν σχετικά περιορισμένη πριν μερικά χρόνια. Πλέον, όλες οι μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες εστιάζουν σε αυτό, ενώ στο μέλλον και άλλα κανάλια διανομής αναμένεται να αναπτυχθούν, όπως για παράδειγμα το internet.

Ο ασφαλιστής όπως ανέφερα πάντως, αν κάνει σωστά τη δουλειά του, κανένας δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει.
Βασικά χαρακτηριστικά του bancassurance είναι το μικρότερο συγκριτικά με άλλα δίκτυα διανομής κόστος, με πιο απλά όμως προγράμματα. 

Σχετικά με τις προοπτικές, η παρουσία του bancassurance, σε τέτοιου είδους προγράμματα είναι ακόμα πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και οι δυνατότητές ανάπτυξης είναι σημαντικές.

Σε ότι αφορά τα αποταμιευτικά και επενδυτικά προγράμματα, ταιριάζουν απόλυτα στη διάθεση μέσω τραπεζικών καταστημάτων και είναι σημαντικό να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός τέτοιου δικτύου. 

Στην περίπτωση της EFG Eurolife, αποτελούν περίπου το 40% της νέας παραγωγής ,αναπτύσσονται σημαντικά και αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής μας.

Πολύ σημαντική είναι η σωστή εκπαίδευση και πώληση αυτών των προγραμμάτων και η εταιρία μας επενδύει σε αυτήν την κατεύθυνση.