Μεταβιβάζονται τα χαρτοφυλάκια των Ασπίς και Commercial

Αγώνα δρόμου δίνει ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, κ. Ιωάννης Παντελίδης, προκειμένου να επιτύχει τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value σε τρίτες ασφαλιστικές εταιρίες, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και υπό τις καλύτερες για τους ασφαλισμένους προϋποθέσεις.

Ο κ. Ιωάννης Παντελίδης παλεύει με το χρόνο, όπως και με τα χαοτικά οικονομικά στοιχεία των δύο εταιριών, λειτουργώντας πλέον με νέα νομοθετικά δεδομένα, με τα όσα δηλαδή προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βέβαια μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή πρόκειται να υποστεί αρκετές αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες αναμένονται εξαιρετικά σημαντικές για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων των δύο εταιριών.

Ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος μίλησε στο IW, δήλωσε σχετικά με την Commercial Value, ότι είναι αισιόδοξος για το χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τη μεταφορά των συμβολαίων σε τρίτη ασφαλιστική. 

Ήδη ο κ. Παντελίδης έχει κάνει μια πρώτη παρουσίαση στα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς για τις υποχρεώσεις της εταιρίας, όσο και για τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της στον κλάδο Ζωής, ενώ πριν το Πάσχα κινήθηκε ανάλογα και για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Όπως δήλωσε στο IW, δεν αποκλείεται, σε πολύ σύντομο διάστημα να έχει αποτυπώσει πλήρως την πραγματική εικόνα του χαρτοφυλακίου της Commercial Value, ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και επί της ουσίας πλέον τη μεταβίβαση των συμβολαίων της, έχοντας πρώτα ενημερώσει για τα ευρήματά του την Εποπτική Αρχή. 

Εξάλλου η Επ.Ε.Ι.Α. (ή η ΤτΕ) είναι αυτή που θα κινηθεί με σκοπό τον τελικό προσδιορισμό των απαιτήσεων των ασφαλισμένων (σε σύνολο, όπως και κατά φάκελο), σε συνδυασμό με ενεργητικό του χαρτοφυλακίου. 

Τελικός στόχος, τόσο για τον Επόπτη, όσο και για την Εποπτική Αρχή, θα είναι η μεταφορά των ασφαλισμένων σε άλλη ασφαλιστική εταιρία.

Τόσο στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και της Commercial Value, ο επόπτης καταγράφει τις κατηγορίες των ασφαλιστικών προγραμμάτων, καθώς και τις παραμέτρους τους και κυρίως τις αποδόσεις σε ότι αφορά τα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία, ειδικότερα για την Commercial Value στην πλειοψηφία τους είναι unit linked, προϊόντα δηλαδή συνδεδεμένα με μετοχικούς τίτλους, από τις οποίες δεν θα αναγνωρίσει όσες δεν καλύπτονται από το νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα κινείται και στην υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια, όπου τα προβλήματα είναι σαφώς περισσότερα και σοβαρότερα. Ωστόσο, οι διαδικασίες αποτίμησης έχουν ήδη «τρέξει» και οι τελευταίοι υπολογισμοί του επόπτη παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με αυτούς:

– Στα κλασικά προγράμματα αντιστοιχούν 378,1 εκατ. ευρώ με 131.506 συμβόλαια και στα unit linked 78,3 εκατ. ευρώ με 64.205 συμβόλαια

– Στις 30 Ιουνίου 2009 καταγράφηκαν 17 συμβόλαια με αποθέματα περίπου 28,8 εκατ. ευρώ

– Δικαίωμα εξαγοράς έχουν 5.481 συμβόλαια με αξία 27,921 εκατ. ευρώ, 3.269 συμβόλαια έχουν λήξει και η αξία τους υπολογίζεται στα 17,287 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε αποζημιώσεις ανέρχονται σε 13,168 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 4.829 συμβόλαια και οι εκκρεμείς αποζημιώσεις σε 4,198 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της εταιρίας σε εξαγορές, λήξεις και αποζημιώσεις ανέρχονται συνολικά σε 62,575 εκατ. ευρώ

– Σε εισηγμένες μετοχές η εταιρία έχει περιουσία 50 εκατ. ευρώ και στο ΧΑΚ 35 εκατ. ευρώ

– Στα περιουσιακά στοιχεία έχουν αποτιμηθεί σε αντικειμενικές αξίες ακίνητα στο Λουτράκι ύψους 43 εκατ. ευρώ, στη βόρεια Εύβοια 8 εκατ. ευρώ και άλλα ακίνητα συνολικής αξίας 65 εκατ. ευρώ

Ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, πέρα από τα ανωτέρω πληροφοριακά δεδομένα, έχει ολοκληρώσει την έρευνά του, τόσο για τα προσαρτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και για τα περιουσιακά της στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα χρεόγραφα της εταιρίας για τα οποία στο τεύχος Μαρτίου του Insurance World είχε παρουσιάσει εκτενή στοιχεία για το πώς αυτά απαξιώθηκαν λόγω της κρίσης, αλλά και της ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Ασπίς.

Ειδικότερα, είχε αναφερθεί ότι η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρίας σε εισηγμένες μετοχές έχει μειωθεί από τα 174,556 εκατ. ευρώ που ήταν σε αξίες κτήσης στα 39,409 εκατ. ευρώ στις 15 Μαρτίου 2010. 

Στην απομείωση αυτή του χαρτοφυλακίου της, σημαντικές ήταν οι συμμετοχές της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ κατά 27,221 εκατ. ευρώ οι οποίες λόγω ανάκλησης μηδενίσθηκαν ως αξίες, όπως και στην Commercial Value που για τον ίδιο λόγο από 29,327 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά επίσης μηδενίσθηκαν. 

Μόνο από αυτές τις δύο συμμετοχές, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ έχασε περί τα 57 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ακόμη θέμα προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο είχαν αποτιμηθεί ορθά οι ενδοομιλικές συμμετοχές της εταιρείας στην κτήση τους.

Με ημερομηνία αποτίμησης 15 Μαρτίου 2010, απώλειες μέτρησε η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και από τη συμμετοχή της στην Aspis Bank. Η απόκτηση των μετοχών είχε κοστίσει 29,449 εκατ. ευρώ και στην αποτίμησή τους η αξία τους διαμορφώθηκε στα 3,902 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αν η Aspis Bank αρχίσει να ανακτά την αναπτυξιακή της πορεία μετά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τότε η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και επί της ουσίας ο εκκαθαριστής της, θα μπορεί να ελπίζει σε μια σημαντική διόρθωση της αξίας των μετοχών που κατέχει η ανακληθείσα εταιρία στην τράπεζα. 

Μεγάλες απώλειες από τους μετοχικούς τίτλους είχε επίσης η Ασπίς Πρόνοια από τις μετοχές της σε άλλες εισηγμένες τράπεζες, σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όπου οι απομειώσεις των χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν, πάντα με ημερομηνία αποτίμησης την 15η Μαρτίου 2010, ακόμη και το 80%.

Μεγάλες καταγράφονται και οι απώλειες από την εξέλιξη των επενδύσεων σε unit linked προγράμματα, τα οποία επενδύουν σε εισηγμένους μετοχικούς τίτλους. Από τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και που παρουσιάσθηκαν και στο προηγούμενο τεύχος, προκύπτει ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρίας μειώθηκαν ως αξία από τα 31,252 εκατ. ευρώ στα 17,068 εκατ. ευρώ στις 15 Μαρτίου 2010, όπως εξάλλου και οι επενδύσεις της σε μετοχικούς τίτλος ενεργειακών εταιρειών, που ως αξία περιορίσθηκαν στα 3,835 εκατ. ευρώ από τα 5,180 εκατ. ευρώ σε τιμές κτήσης.
Στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και για υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σε ακίνητα, αλλά και για τα διαθέσιμα σε μετρητά.

Λίγο πριν τις εορτές του Πάσχα, ο Επόπτης έχοντας στα χέρια του όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία περί των αποτιμήσεων, αλλά και περί του ογκωδέστατου πελατολογίου της εταιρείας στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία, έκανε την πρώτη του επαφή με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προκειμένου να τα ενημερώσει για το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσε να μεταβιβαστεί σε τρίτες εταιρείες, ενώ συζήτησε και όλες τις δυσκολίες που ενέχει το εγχείρημά του.

Αν και πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, για την οποία οι ασφαλιστές έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά, ο Επόπτης δείχνει αισιόδοξος για την προσπάθειά του, καθότι θεωρεί ότι η τελική του πρόταση θα είναι πολύ συγκεκριμένη, καθώς και ελκυστική για τις εταιρείες. 

Βέβαια, γνωρίζει ότι πριν κινηθεί ο ίδιος θα πρέπει ο υφυπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει τη νομοθετική του παρέμβαση, ώστε η όλη διαδικασία να τεθεί και υπό συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η πρόταση του Επόπτη ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει, λέγεται ότι σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα συμφέροντα των ασφαλισμένων σε σχέση με τα όσα προέβλεπε το προσχέδιο του νομοσχεδίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών πριν το Πάσχα. 

Πέραν αυτού λέγεται επίσης ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο της πολύκροτης αυτής υπόθεσης σε πιο γρήγορους χρόνους από τους χρόνους που προβλέπει το νομοσχέδιο.