Κύκλος: θα διατηρηθεί η νευρικότητα στο ΧΑ

Η κύκλος εκτιμά ότι θα διατηρηθεί η νευρικότητα στις μετοχές στο επόμενο διάστημα. Όμως, οι αξίες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά αναμένεταοι να ανατιμηθούν μετά την κάλυψη των χρηματοδοδτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων, ή με την προσφυγή στην τριμερή ΔΝΤ-ΕΕ-Ευρωπαικές χώρες.

Θετικότερες οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκούς τίτλους

Οι επενδύσεις σε Ευρωπαικούς μετοχικούς τίτλους, έχουν καλύτερες προοπτικές λόγω μείωσης δημοσιονομικών κινδύνων. Τώρα, φαίνεται πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαική βοήθεια. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πακέτο ενίσχυσης, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα προσφέρουν έως και 30 δις ευρώ από τριετή δάνεια κατά το πρώτο έτος με επιτόκιο περίπου 5 %. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει με επιπλέον 10 δισ. ευρώ ή και περισσότερο. Η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει αν θα ζητήσει την εν λόγω ενίσχυση, η οποία θα δοθεί με την απαίτηση για σκληρές φορολογικές συνθήκες. Η βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δώσει στην Ελλάδα μια καλή πιθανότητα επιτυχίας στον αγώνα της για να αμβλύνει το δημόσιο χρέος της, αλλά μόνο αν μπορέσει να ξεπεράσει την ύφεση σε λιγότερο από 2 έτη.
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παρόμοιες δυσκολίες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, η Λισαβόνα παρουσίασε στις αρχές του περασμένου μήνα ένα πακέτο με δρακόντεια μέτρα λιτότητας, αλλά οι επενδυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντροαριστερής κυβέρνησης να τα εφαρμόσει. Εκτός αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Πορτογαλία, ότι μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το τρέχον έτος, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου ταμείου στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.