Στο «σκαμνί» ο Ψωμιάδης και πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στην Ασπίς

Συνολικό πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εταιρίες Ασπίς Κάπιταλ και Ασπίς Όμιλος Εταιριών, καθώς επίσης και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους. 

Την ίδια στιγμή προθεσμία μίας εβδομάδας έδωσε στον κ. Παύλο Ψωμιάδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Β. Ιωαννίδης προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση των αποθεματικών της Ασπίς Πρόνοια, ενώ παράλληλη κλήτευση έχουν λάβει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Commercial Value κ. Δ. Βιδάλης και ο οικονομικός διευθυντής κ. Βασίλης Αδαμόπουλος

Η υπόθεση για την οποία έχει κληθεί να απολογηθεί ο πρώην μεγαλομέτοχος της Ασπίς Πρόνοια, αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών της εταιρίας για την οποία ελέγχεται τόσο ο ίδιος όσο και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Σημειώνεται ότι ο δικαστικός λειτουργός έχει ήδη προτείνει την παραπομπή του κ. Παύλου Ψωμιάδη σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ, που είχε προσκομίσει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009 για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που είχε αξιώσει η Επ.Ε.Ι.Α.. 

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αιτία είναι η μη παροχή στοιχείων, παρακωλύοντας τη διερεύνηση ενδεχόμενης υποχρέωσης των δύο εταιριών για δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου κατά την έκδοση ομολογιών. 

Το πρόστιμο κατανέμεται κατά 250 χιλ. ευρώ στην Ασπίς Κάπιταλ και στον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας K. Παύλο Ψωμιάδη, 100 χιλ. ευρώ στην κα. Μαρία Ψωμιάδη και 80.000 ευρώ στον κ. Κωνσταντίνο Λουλουδάκη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Επίσης επέβαλε πρόστιμο 150 χιλ. ευρώ στην Ασπίς Όμιλος Εταιριών και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Βασίλειο Τσιρίκο, 50 χιλ. ευρώ στην κα. Μαρία Ψωμιάδη και 30 χιλ. ευρώ στον κ. Ανέστη Γιαννούση, μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεχίζεται και αφορά τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δύο εταιρίες εξέδωσαν την περίοδο 2005-2009 ομολογιακά δάνεια άνω των 50 εκατ. ευρώ χωρίς δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου.

Ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον πρώην μεγαλομέτοχο της Ασπίς, σφίγγει ολοένα και περισσότερο καθώς πληθαίνουν οι προσφυγές κατά του ιδίου αλλά και της οικογένειάς του για δέσμευση ή κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τριών δανειστών του από τις Σέρρες, οι οποίοι πέτυχαν την κατάσχεση λογαριασμών για την ικανοποίηση οφειλών ύψους 215.690, 112.113 και 178.431 ευρώ αντίστοιχα. 

Τον τόνο βεβαίως είχε δώσει πρώτο το Δημόσιο, το οποίο με κατασχετήριο από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 πήρε από λογαριασμό του Παύλου Ψωμιάδη το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για οφειλές του προς την Εφορία. 

Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκαν επίσης τα ασφαλιστικά μέτρα για τη δέσμευση της περιουσίας της οικογένειας Ψωμιάδη, στο πλαίσιο της αίτησης που έχει καταθέσει το δικηγορικό γραφείο Ιωάννη και Μιχάλη Μαρκουλάκου, που εκπροσωπεί ομολογιούχους της Ασπίς Κάπιταλ αλλά και ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια. 

Πρόκειται για 63 ομολογιούχους και ασφαλισμένους, που διεκδικούν 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ στις 5 Μαίου αναμένεται αντίστοιχο αίτημα να κατατεθεί για άλλους 157 παθόντες, που διεκδικούν το ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των ακινήτων της οικογένειας Ψωμιάδη προσδιορίζεται στα 38 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στα ονόματα τόσο του ίδιου του Παύλου Ψωμιάδη όπως επίσης της συζύγου του και της κόρης του κα. Μαρίας Τσιρίκου και κα. Όλγας Ψωμιάδη

Σε εξέλιξη είναι άλλωστε, μετά από προσφυγή του ίδιου δικηγορικού γραφείου, έρευνα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση των ακινήτων στα Ίσθμια και την υπεξαίρεση από την Ασπίς Κάπιταλ 43 εκατ. ευρώ.