Commercial Value: Οι περισσότερες εξαγορές από πωλήσεις μέσω τραπεζών

Από πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων που έγιναν μέσω τραπεζικών καταστημάτων προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων για εξαγορές στην Commercial Value με βάση τα στοιχεία που ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μερίδιο των αιτημάτων αυτών προέρχεται από πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα καταστήματα δύο τραπεζών, της Aspis Bank και της Citibank.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα στοιχεία τέλους έτους του 2009, από τα 25 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε εκκρεμείς αιτήσεις εξαγορών, περίπου τα 2/3, ήταν πωλήσεις που έγιναν μέσω της Aspis Bank και αφορούν συγκεκριμένα το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα Aspis Value. Αυτό αντιστοιχεί δηλαδή σε ένα ποσό της τάξεως των 16-17 εκατ. ευρώ με βάση αυτά τα δεδομένα.

Από τα υπόλοιπα, τα μισά περίπου είναι πωλήσεις που συνδέονται με τη Nordstern Colonia (μία από τις πέντε εταιρίες που συγχωνεύτηκαν και μετονομάστηκαν σε Commercial Value) και είχαν γίνει τη δεκαετία του 1990 από τα καταστήματα της Citibank. Το υπόλοιπο (περίπου 15% επί συνόλου), περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Νέα δεδομένα όμως δημιουργεί το γεγονός, ότι το έλλειμμα είναι πιο σοβαρό από τις αρχικές εκτιμήσεις μετά τον «εντοπισμό» ενός ακόμα ποσού ύψους 28 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αιτήσεις εξαγορών οι οποίες δεν είχαν αρχικώς δηλωθεί και επομένως δεν εμφανίζονταν στις υποχρεώσεις της εταιρίας. Μένει επομένως να διερευνηθεί η «ταυτότητα» αυτών των εξαγορών.

Με όλα αυτά, ο «αγώνας δρόμου» στη διαδικασία της εκκαθάρισης συνεχίζεται και στόχος είναι, στα τέλη του μήνα ή αρχές του επόμενου να γίνει παρουσίαση του χαρτοφυλακίου της Commercial Value στις ενδιαφερόμενες πλευρές, στα πρότυπα της Ασπίς Πρόνοια, αποτυπώνοντας υποχρεώσεις και απαιτήσεις της εταιρίας. 

Να σημειωθεί, επίσης, η σημαντική καθυστέρηση που δημιουργούν στην όλη διαδικασία οι «δαιδαλώδεις» αλληλοσυνδέσεις μεταξύ των εταιριών και η αντίστοιχη ανάγκη για ξεκαθάρισμα της εικόνας σχετικά με την αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων.