Ευρωπαϊκή αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009

Σε ακόμη δυσχερέστερη θέση αναμένεται να βρεθεί από αύριο η ελληνική οικονομία καθώς, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν θα ανακοινώσει όχι μόνο πως το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από το 12,7%, αλλά και πως το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε δηλωθεί. 

Η Κομισιόν τοποθετεί  το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 στο 13,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος αναμένεται περί το 120% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και οι «χαμηλές επιδόσεις» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτροχιάζουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Η τρόικα Ε.Ε.ΕΚΤΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα. Έτσι εκ των πραγμάτων, λένε οι ίδιες πηγές, βρίσκονται στον αέρα οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αναθεώρησή του με την προσθήκη νέων μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα σε συνδυασμό με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Κομισιόν θα προβλέπεται και η αναδιάρθρωση -μερική ή ολική- του δημοσίου χρέους. 

Επιπλέον, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν και των ανθρώπων του ΔΝΤ, στις σημερινές διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο οι δύο οργανισμοί προσέρχονται με ενιαία γραμμή, η οποία προβλέπει πρόσθετα μέτρα και για το 2010.