Μεγάλες ελλείψεις στον έλεγχο των δαπανών διαπίστωσε το ΔΝΤ

Μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα συγκέντρωσης των φόρων και των εισφορών των Ταμείων όσο και στην πληρωμή των δαπανών του Κράτους διαπίστωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αθήνα, στον πρώτο τεχνικό έλεγχο που ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο έλεγχος έδειξε ότι οι εφορίες, οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου των δαπανών και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ελέγχονται επαρκώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνολική εικόνα τι εισπράττει και τι πληρώνει το κράτος.

Κατά τον έλεγχο στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα των εφοριών, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, κινούνται εντός των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό. 

Επισημάνθηκε δε ότι δεν υπάρχει ακόμη συντονισμένη πολιτική και συστηματική εργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κατά τον έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι η εξέταση της νομιμότητας των δαπανών γίνεται πάντοτε μετά την πραγματοποίηση της δαπάνης (απολογιστικά) και δεν υφίσταται κανένας έλεγχος όταν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό προγράμματα ή έργα.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ επεσήμανε με αυστηρότητα πως «το σύστημα ελέγχου των δαπανών είναι ατελέσφορο και χαρακτηρίζεται από νομιμοφάνεια και όχι από ουσία».

Τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλεγξαν εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας και έλαβαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την σύνταξη ειδικής έκθεσης που θα αποσταλεί στην ελληνική Κυβέρνηση για την τεχνική εναρμόνιση της χώρας μας με καλές πρακτικές του εξωτερικού.

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να αξιοποιηθεί και στις διαβουλεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.