Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ αναμένει για σήμερα η Κύκλος

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.944,11 μονάδες καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,56%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 141,01 εκατ. ευρώ. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MIG (-6,41%), της ATE (-4,00%) και της EUROBANK (-3,97%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 2. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Ήπια άνοδος σύνθετου οικονομικού δείκτη
Οι βραδείς ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης πιθανότατα θα συνεχιστούν στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση του Conference Board. Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης που καταρτίζει το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών αυξήθηκε 1,4% τον Μάρτιο, με αύξηση επί 12ο συνεχόμενο μήνα, μετά το +0,4% (αναθεωρημένο μέγεθος) του Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές περίμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση, της τάξης του 1,3%.

Ισπανία: Πτώση 4,5% στις τιμές των ακινήτων το α΄ τρίμηνο
Η υποχώρηση των τιμών στην ισπανική αγορά κατοικίας συνέχισε να επιβραδύνει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Oι τιμές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 4,5% το πρώτο τρίμηνο, μετά από πτώση 6,2% το δ΄ τρίμηνο του 2009 και βουτιά 7% το γ΄ τρίμηνο. Η αγορά κατοικίας της Ισπανίας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες καθώς δύο χρόνια σταθερής πτώσης των τιμών σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια έχουν κάνει πιο προσιτή την αγορά.

Ελλάδα: Νέα δημοπρασία
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προχωράει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ημερομηνία διακανονισμού των γραμματίων ορίστηκε η 23η Απριλίου. Μόνο οι βασικοί ανάδοχοι μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια. Στην προηγούμενη δημοπρασία, το ελληνικό Nημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων.

Ινδία: Νέα αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα
Στην αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, ενώ παράλληλα επέβαλε στις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια ως αποθεματικά για να περιορίσουν τον ταχύτερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών του G20. Η Reserve Bank of India αύξησε το επιτόκιο καλυμμένων πωλήσεων στο 3,75% από 3,5%, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 5,25% από 5% και το ποσοστό των αποθεματικών στο 6% από 5,75%. Η ανακοίνωση για τις αλλαγές στα επιτόκια ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Citigroup: Καθαρά κέρδη 4,4 δισ. δολ. στο Q1
Καθαρά κέρδη της τάξης των 4,4 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο του έτους η Citigroup, υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Τα κέρδη του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού διαμορφώθηκαν στo 0,15 δολ. ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μηδενικά μεγέθη. Τα έσοδα στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 25,4 δισ. δολάρια. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι καθαρές πιστωτικές ζημίες, της τάξης των 8,4 δισ. δολ., μειώθηκαν επί τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μαϊλλης: Κινήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους
Σε αναδιάρθρωση χρέους ύψους €230 εκ, από το σύνολο των υφισταμένων δανειακών
υποχρεώσεων του ομίλου, ύψους €250 εκ. φαίνεται ότι προχωράει η Μαϊλλης ΑΕΒΕ. Τα βασικά στοιχεία είναι τα εξής: κεφαλαιοποίηση υφισταμένων δανείων, €70 εκ., με έκδοση νέων μετοχών της εισηγμένης μητρικής εταιρίας, υπέρ των δανειστών του ομίλου. Για την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου υφιστάμενου δανεισμού: κοινοπρακτικό δάνειο €110 εκ. και ομολογιακό δάνειο €50 εκ, με κεφαλαιοποιούμενο επιτόκιο, μετατρέψιμο σε νέες μετοχές της εισηγμένης μητρικής εταιρίας.
Νέα γραμμή κεφαλαίου κίνησης 16 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ομίλου.

Πλαστικά Θράκης: Πώληση ακινήτου στη Σκοτία
Η Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης των μη
ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων του ομίλου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης ακινήτου, ιδιοκτησίας της κατά 100% θυγατρικής της Synthetic Holdings Ltd., έναντι ποσού ύψους 1,5 εκατ. λιρών (GBP). Πρόκειται για το ακίνητο Saint James στο Forfar της Σκοτίας, αποτελούμενο από οικόπεδο επιφάνειας 15.500 τ.μ. Η λογιστική αξία του εν λόγω ακινήτου ανέρχεται σε 687 χιλιάδες λίρες.

Διεθνείς Αγορές
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.092,05 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,05%, κλείνοντας στις 2.480,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,45%, κλείνοντας στις 1.197,52 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.727,91 μονάδες με πτώση 0,28%, ο CAC 40 έκλεισε στις 3.970,47 μονάδες με πτώση 0,41% και ο DAX κατέγραψε πτώση 0,30%, κλείνοντας στις 6.162,44 μονάδες.