Την επιβολή ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση

Νέου τύπου ΛΑΦΚΑ, δηλαδή έκτακτη εισφορά για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα επιβάλει το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «ΤΑ ΝΕΑ».

Το ποσοστό της εισφοράς δεν έχει καθοριστεί, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους που θα κληθούν να συνεισφέρουν στον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σχετικό μέτρο θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο με διαδικασία-εξπρές κατατίθεται μέχρι τις 30 Απριλίου στη Βουλή (και αφού εγκριθεί από την Ε.Ε.) και φέρνει ανατροπές στις συντάξεις.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 14 Μαΐου λόγω των έντονων πιέσεων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει τα πάνω κάτω στον υπολογισμό των συντάξεων και θα εφαρμοστεί σε δύο δόσεις, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 για όλους τους εργαζομένους (νόμος Πετραλιά) καθώς και με την απονομή νέου τύπου συντάξεων από το 2018 (μιας βασικής για όλους που θα χορηγείται στα 65 και της ανταποδοτικής σύνταξης, με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου).

Πάντως, είναι πιθανό να μεταφερθεί νωρίτερα η χρονολογία έναρξης του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων (από το 2013 αντί το 2018). 

Οσον αφορά τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο από το 2013, θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο ή τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα στα βασικά μέτρα για το νέο Ασφαλιστικό είναι και τα εξής:

– Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να ανέλθει το 2015 από 61,4 σε 63,5 έτη. 

Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να θεσπιστούν κίνητρα παραμονής στην εργασία (π.χ. για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά το 65ο έτος).

– Από το 2011 για τους δημοσίους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη θα αυξηθεί από 4,5% σε 6% για κάθε έτος… ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.

– Έρχονται ριζικές ανατροπές στις συντάξεις με εκτίμηση ότι θα υπάρξει μείωση έως 30%, αφού από το 2018 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. 

Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά και θα είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας. 

Οι συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας θα κυμαίνονται από 0,8 έως 1,7%, με το τελευταίο ποσοστό να προβλέπεται σε περίπτωση μάξιμουμ παραμονής στην εργασία, δηλαδή 40 χρόνια.

– Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση.

– Αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων.

– Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

Πηγή: Euro2day