ΕΛΒΑΛ: Ενθαρρυντικό πρώτο τρίμηνο

Μετά από δύο συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ αισιοδοξεί για το τρέχον έτος καθώς τα μηνύματα από την παγκόσμια αγορά ήταν ενθαρρυντικά στο πρώτο τρίμηνο με τη ζήτηση στα προϊόντα ελάσεως να κινείται ανοδικά κατά 5% με 7%.

Το 2010 θα είναι χρονιά ολοκλήρωσης τριετούς πλάνου επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε η εταιρεία το 2007 και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση κατά 20% της παραγωγικής δυναμικότητας στα χυτήρια και τη θερμή έλαση με αποτέλεσμα να φτάσει τους 240.000 τόνους ετησίως. Η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ προβλέπει ότι η αυξητική τάση που είναι εμφανής στις αγορές της Αμερικής και της Ασίας, (όχι όμως και στην Ελλάδα) θα απορροφήσει τις «τσιμπημένες» τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην ενέργεια και ειδικότερα στο φυσικό αέριο.  

Η ΕΛΒΑΛ φαίνεται ότι ξεπέρασε με επιτυχία το «χτύπημα» που δέχτηκε ο κλάδος την προηγούμενη διετία καθώς εμφάνισε το 2009 αύξηση των χρηματικών ροών και μείωση του δανεισμού ο οποίος κατά το μισό είναι μακροπρόθεσμος και συνολικά βρίσκεται κάτω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων. 

Η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι δεν παραβλέπει καμία αγορά ακόμα και σε εποχές που είναι δύσκολες λόγω της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου που εμπορικά ευνοεί το δεύτερο έναντι του πρώτου. Συγκεκριμένα κάθε ισοτιμία που υπερβαίνει το 1,40 δημιουργεί πρόβλημα ενώ κάτω από 1,30 είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Αλλά και στο 1,35-6 είναι ικανοποιητική η ισοτιμία σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΒΑΛ κ. Δ. Κυριακόπουλο. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία θα επιδιώξει την διατήρηση της παρουσίας της σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές ενώ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης του προϊόντικού μίγματος προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αλλαγή του μίγματος είναι πιο εύκολη υπόθεση για μία εταιρεία μεσαίου μεγέθούς όπως είναι η ΕΛΒΑΛ σε παγκόσμια κλίμακα και αυτό της δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες βιομηχανίες.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2009, επηρεάσθηκαν δυσμενώς από τη διεθνή ύφεση που ξεκίνησε το 2008. Η διεθνής οικονομική κρίση συνέχισε να επηρεάζει δυσμενώς σημαντικούς τομείς της διεθνούς οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός, ο ναυπηγικός και οι μεταφορές οι οποίοι παρουσίασαν σημαντική πτώση. Ως επακόλουθο, η ζήτηση των τελικών προϊόντων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με προφανή επίδραση και στους όγκους πωλήσεων και στις τιμές κατεργασίας.
Αναλυτικότερα ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου μειώθηκε κατά 5% και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά 23,5% και ανήλθε σε 690 εκατ. ευρώ έναντι 902 εκατ. ευρώ του 2008. Η μείωση οφείλεται, εκτός από την πτώση στον όγκο πωλήσεων και στις χαμηλές τιμές πώλησης που επηρεάστηκαν από τα χαμηλά επίπεδα των τιμών του αλουμινίου. Η εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου διατηρήθηκε στο 83% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων του Ομίλου (EBITDA) διαμορφώθηκαν στη χρήση 2009 σε 43,5 εκατ. ευρώ έναντι 32,6 εκατ. ευρώ στο 2008, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 8,1 εκατ. έναντι ζημιών 29,2 εκατ. ευρώ στο 2008, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 2009 σε ζημιές 6,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,9 εκατ. ευρώ  (ζημίες 0,0519 ευρώ ανά μετοχή έναντι κερδών ανά μετοχή 0,0713 ευρώ του 2008). Τέλος οι αυξημένες ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκροών επενδυτικής δραστηριότητας οδήγησαν σε θετικές καθαρές ταμειακές ροές με συνέπεια τη δραστική μείωση του συνολικού καθαρού δανεισμού του Ομίλου κατά 39 εκατ. περίπου σε σχέση με το 2008.