Μπαλώματα του υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία

Βελτιώσεις στο προσχέδιο νομοσχεδίου για τη μεταφορά της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών από την Επ.Ε.Ι.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος και την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.
 
Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες, εφόσον ισχύσουν, θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο επιχειρεί να αντιμετωπίσει δύο φλέγοντα για τον κλάδο ζητήματα.
 
Μάλιστα φαίνεται ότι οι δρομολογούμενες τροποποιήσεις επί της αρχικής νομοθετικής πρότασης του υπουργείου κινούνται προ την κατεύθυνση που επιθυμεί η ασφαλιστική αγορά, τόσο για την εποπτεία όσο και για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.
 
Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν στο iw κύκλοι του υπουργείου, που προσθέτουν ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
– Την μεταφορά του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου προέβλεπε την επαναξιολόγηση του προσωπικού με σκοπό την επιλογή ορισμένων μόνο προσώπων για το νέο εποπτικό φορέα

– Την άμεση ένταξη των στελεχών της Επ.Ε.Ι.Α. στον Οργανισμό της Τ.τ.Ε.. Ήδη η Τ.τ.Ε. φέρεται να έχει ζητήσει στοιχεία από την Επιτροπή για τα στελέχη που απασχολεί ώστε να προσαρμόσει ανάλογα το οργανόγραμμά της

– Την μη κάλυψη από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής προγραμμάτων Υγείας ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιριών

– Την επανεξέταση του ζητήματος που έχει ανακύψει με την αναδρομικότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ώστε η λειτουργία του να μην επιδράσει αρνητικά στη γενικότερη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία πλήττεται από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον
 
Πηγές του iw σχολιάζοντας τις αλλαγές τις οποίες μελετά το υπουργείο ειδικότερα για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value δεν πρόκειται να αφεθούν στην τύχη τους. 

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θα μεριμνήσει ώστε οι 350.000 ασφαλισμένοι να τύχουν κάλυψης στο βαθμό πάντα που οι παροχές των συμβολαίων τους κινούνται στο πλαίσιο των όσων προβλέπει ο νόμος» δηλώνουν οι ίδιες πηγές.
 
Μετά τις ανωτέρω εξελίξεις, η ασφαλιστική αγορά αναμένει νεότερη-επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, ώστε να διαπιστώσει την έκταση και την ουσία των αλλαγών επί του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου. 

Αναμένει επίσης κάποιο στίγμα από το υπουργείο για το πότε θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, για να μπορέσει να εκτιμήσει σε τι χρόνο θα αναλάβει ρόλο Επόπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και το πότε θα λάβει τέλος η περιπέτεια των ασφαλισμένων στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value.