Έτοιμες να δανείσουν 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης

Διμερή δάνεια από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 5% για τρία χρόνια, βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, όπως ανακοινώθηκε χθες από τους κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και κ. Όλι Ρεν, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται επιπλέον συμμετοχή του ΔΝΤ, με δάνειο ύψους 13 – 15 δισ. ευρώ, με χαμηλότερο από το 5% επιτόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο του ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται κοντά στο 2,85%.

Σήμερα συνέρχεται στις Βρυξέλλες Τεχνική Επιτροπή για την οριστικοποίηση του μηχανισμού, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο μηχανισμός είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί εάν η Αθήνα το ζητήσει.

Η απόφαση προβλέπει να διατεθούν για τον πρώτο χρόνο συνολικά 30 δισ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδέχεται να διατεθούν και νέα δάνεια.

Τα επιμέρους ποσά θα αποφασιστούν μέσω της Κομισιόν, ανάλογα με τα ελληνικά αιτήματα και θα αποτέλεσουν αντικείμενο συζήτησης σε νεότερη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την σήμερα.

Η φόρμουλα, που θα είναι στα πρότυπα του ΔΝΤ αλλά «προσαρμοσμένη», προβλέπει επιτόκιο που θα βρίσκεται κοντά στο 5% για τα τρία πρώτα χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν.

Στο μηχανισμό θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Στόχος του «περιεκτικού προγράμματος», όπως ανέφερε ο κ. Ζ.Κ.Γιούνκερ, είναι να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ακόμη ότι με την απόφαση διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζεται η βασική αρχή της Ε.Ε. που απαγορεύει τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους, καθώς ο μηχανισμός έχει τη μορφή δανείων που είναι εξοφλητέα.

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν ακόμη να εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό για την τελική διαμόρφωση των πτυχών του κοινού προγράμματος δανεισμού Ευρωζώνης-ΔΝΤ.

Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, αφού ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του διαδικασίες και τους δικούς του κανόνες, δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο κοινό αυτό πρόγραμμα λόγω της στενής συνεργασίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και λόγω της εμπειρίας που υπάρχει πλέον από τη δανειοδότηση των χωρών μελών της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Ο κοινοτικός επίτροπος δεν αναφέρθηκε στο ύψος της δανειοδότησης από το ΔΝΤ, άφησε όμως εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα ισχύσει η αρχή 2/3 βοήθεια από την Ευρωζώνη και 1/3 από το ΔΝΤ.

Ο επίτροπος αναγνώρισε ότι οι όροι δανειοδότησης από την ευρωζώνη δεν είναι χαριστικοί και ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δανείσουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία των πρώτων τριών μηνών του έτους για το ελληνικό έλλειμμα.

Την «πλήρη ικανοποίησή» του για την ευρωπαϊκή συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι αποτελεί «σαφή και ισχυρή δέσμευση» που αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη «κάνει τα απαραίτητα για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να στηρίξει την Ελλάδα».

Η Κομισιόν «θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Iκανοποιημένη παρουσιάστηκε και η Ισπανία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, με την υπουργό Οικονομικών της Έλενα Σαλγάδο να δηλώνει ότι με τη συμφωνία «ενισχύεται η ζώνη του ευρώ και δίνεται έμφαση στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της.

Κοινή δήλωση του Eurogroup

Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, το κοινό πρόγραμμα αρωγής θα καλύψει περίοδο τριών ετών. «Οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν το μερίδιό τους το οποίο θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 30 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί μαζί με το ΔΝΤ και με την συγχρηματοδότησή του», αναφέρει η δήλωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η οικονομική στήριξη για τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί στη βάση αυτών που θα συμφωνηθούν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής.

Εξάλλου, η δήλωση τονίζει ότι προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές, τα δάνεια από τις χώρες του ευρώ δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση χαριστικό χαρακτήρα. 

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στην παροχή των δανείων είναι οι ενδεδειγμένες. Σημειώνεται, επίσης, πως τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα βασίζονται σε Euribor τριμήνου.