Η ING ΙΜ προβλέπει περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού

Η ING Investment Management (ING IM) προβλέπει χαμηλότερη τάση του δομικού πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες χώρες και πιστεύει πως οι αγορές έχουν υπερτιμήσει τον μελλοντικό πληθωριστικό κίνδυνο, από τις αρχές του 2010, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Απριλίου 2010.

Η ING IM θεωρεί ότι «ο συνολικός πληθωρισμός κυμαίνεται ακόμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, λόγω της πρόσκαιρης επίπτωσης από την αύξηση των τιμών ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2009, αλλά προβλέπει την υποχώρησή του κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών».

«Ακόμα κι αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν πάλι αισθητά, θεωρεί ότι αυτό είναι απίθανο να έχει ως αποτέλεσμα μια επίμονη άνοδο του πληθωρισμού, δεδομένου ότι θα διέβρωνε πιθανώς την εσωτερική αγοραστική δύναμη στις ανεπτυγμένες αγορές που εισάγουν πετρέλαιο, καθώς η αύξηση της δαπάνης για την ενέργεια θα προκαλούσε μείωση της κατανάλωσης σε άλλα είδη που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του πληθωρισμού», αναφέρει η έκθεση.

Οι προβλέψεις της ING IM για τις τιμές του πληθωρισμού το 2010 είναι: 1,5% για τις Ηνωμένες Πολιτείες, 1,1% για την Ευρωζώνη, -1,1% για την Ιαπωνία και 1,8% για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of fixed income strategy and economics, αναφέρει: «Τo μεγάλο πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό στις οικονομίες G3 (ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία) φαίνεται απίθανο να ενεργοποιηθεί μέσα σε δύο ή τρία έτη. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, αναμένουμε να παραμείνουν οι πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό για τουλάχιστον αυτό το έτος, και πιθανώς για το επόμενο. 

Οι τάσεις στον δομικό πληθωρισμό είναι ήδη στην πιο ήπια μορφή τους εντός μίας περιόδου μεγαλύτερης των 40 ετών στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τη στιγμή που ξεκίνησαν να καταγράφονται στοιχεία για τον πληθωρισμό σε αυτές τις οικονομίες».

Η ING IM υποστηρίζει ότι κινούμαστε σε ένα αρκετά ασυνήθιστο περιβάλλον πληθωρισμού, που είναι δύσκολο να ερμηνευθεί σωστά από τους επενδυτές, πράγμα που εξηγεί γιατί οι αγορές έχουν υπερτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού στο μέλλον.