Πτωτικές τάσεις αναμένονται σήμερα στο ΧΑ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.987,58 μονάδες καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,98%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 201,37 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ (+0,82%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της EUROBANK (-7,46%), της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-5,66%) και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-5,13%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 4. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν πτωτικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Νέα μείωση στον δανεισμό των νοικοκυριών τον Φεβρουάριο

Νέα πτώση καταγράφηκε στον δανεισμό των νοικοκυριών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η καταναλωτική πίστη υποχώρησε κατά 5,6% σε ετήσια βάση ή κατά 11,5 δισ. δολ. στα 2,448 τρισ. δολ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 1 δισ. δολ. στο δανεισμό των καταναλωτών. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν παράλληλα ανοδικά και έδειξαν αύξηση 5,2% ή 10,6 δισ. δολ. από το +2,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Στην ανακυκλούμενη πίστωση -όπως πιστωτικές κάρτες- καταγράφηκε πτώση κατά 9,44 δισ. δολ. ή 13,1% σε ετήσιο ρυθμό στα
858,15 δισ. δολ. Στα είδη μη ανανεούμενης πίστωσης -όπως προσωπικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια και δάνεια αγοράς οχημάτων- σημειώθηκε πτώση 1,6% ή 2,1 δισ. δολ. στα 1,59 τρισ. δολ.

Ευρωζώνη: Μηδενική ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο
Σταθερές παρέμειναν οι οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 0,1% για την Ε.Ε. στο δ΄ τρίμηνο του 2009, ο οποίος ήταν εντός των εκτιμήσεων της αγοράς. Οι επενδύσεις από επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 0,8% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο, με τις καταναλωτικές δαπάνες να παραμένουν αμετάβλητες. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,7%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,9%. Σε ετήσια βάση η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 2,2% στο δ΄ τρίμηνο και της Ε.Ε. κατά 2,3%. Για το σύνολο του 2009 η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε σε ποσοστό 4,1%, ενώ αυτή της Ε.Ε. κατά 4,2%.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 2,5 ετών ο σύνθετος PMI
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007 διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, ενώ ο PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών έφθασε σε υψηλό άνω των δύο ετών. Ο σύνθετος PMI άγγιξε το επίπεδο των 55,9 μονάδων (έναντι αρχικής εκτίμησης για 55,5 μονάδες) από 53,7 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών Μαρτίου έφθασε τις 54,1 μονάδες (αρχική εκτίμηση για 53,7 μονάδες) από 51,8 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.

Γερμανία: Αμετάβλητες οι βιομηχανικές παραγγελίες το Φεβρουάριο
Αμετάβλητες παρέμειναν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία το Φεβρουάριο έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 1%. Σημειώθηκε αύξηση 1,8% στις παραγγελίες από το εξωτερικό το Φεβρουάριο, ενώ οι εγχώριες παραγγελίες περιορίστηκαν σε ποσοστό 1,9%. Τον Ιανουάριο, οι παραγγελίες από το εξωτερικό ενισχύθηκαν 3,7%, ενώ η εγχώρια ζήτηση σημείωσε αύξηση 6,7% έναντι του αμέσως
προηγούμενου μήνα. Η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά περιορίστηκε 5,6% το Φεβρουάριο μετά την αύξηση του Ιανουαρίου κατά 1,1%.

Βρετανία: Πτώση στις 56,5 μονάδες για τον PMI υπηρεσιών το Μάρτιο
Ο κλάδος των υπηρεσιών στη Μ. Βρετανία ενισχύθηκε με πιο ήπιο ρυθμό το Μάρτιο, καθώς ο δείκτης των υπηρεσιών Purchasing Managers Index υποχώρησε στις 56,5 μονάδες από 58,4 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 57,9 μονάδες. Η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών στους πρώτους τρεις μήνες του έτους εμφανίστηκε αμετάβλητη σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Επίσης, ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο εμφάνισε αύξηση για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2008.

Τράπεζες: Τους νέους όρους παροχής ρευστότητας ανακοινώνει σήμερα η ΕΚΤ
Τις λεπτομέρειες του νέου κανονισμού της με τον οποίο θα κάνει αποδεκτούς ως τα τέλη του 2011 τίτλους με αξιολόγηση ΒΒΒ-, θα ανακοινώσει στη σημερινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα χορηγεί χαμηλότερα ποσά και με υψηλότερο επιτόκιο στις τράπεζες που θα καταθέτουν ως ενέχυρο ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει τα ελαστικά κριτήρια για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες μέχρι και το 2011 σε συνδυασμό με την παράταση της ισχύος του πακέτου των 28 δισ. ευρώ από το οποίο οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα αντλήσουν όποτε το κρίνουν αναγκαίο τα συνολικά
αδιάθετα κεφάλαια των 17,5 δισ. ευρώ, απαλλάσσουν τις τράπεζες από το άγχος της ρευστότητας.

Επιχειρηματικά

Αβαξ: Απόφαση για ομολογιακό δάνειο έως € 285 εκ.
Στην έκδοση κοινού ομολογιακού κοινοπρακτικού δανείου, μέχρι του ποσού των 285 εκατ. ευρώ προχωρά η J&P Αβαξ. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 8,5 έτη και το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της επιχείρησης καθώς επίσης και για τη χρηματοδότηση συμμετοχής της J&P Αβαξ σε εταιρίες παραχώρησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, με την έκδοση του ομολογιακού δανείου μετατίθενται χρονικά οι υποχρεώσεις για την αποπληρωμή των δανείων που έχει σήμερα η εταιρία από την περίοδο 2010 έως 2015 στο διάστημα 2014 έως 2018 όταν θα υπάρχει σημαντική ροή εσόδων από τα έργα παραχώρησης στα οποία συμμετέχει ο όμιλος.

Μηχανική: Ποντάρει σε Ρωσία – Ουκρανία
Στην ανάκαμψη του real estate στη Ρωσία και στην Ουκρανία, όπου και έχει τοποθετηθεί
επενδυτικά, στηρίζει πλέον τις ελπίδες της η Μηχανική, καθώς η «στροφή» στην ελληνική κατασκευαστική αγορά, την οποία επιχείρησε πέρυσι η εισηγμένη τεχνική εταιρεία, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι δημοπρατήσεις έργων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2009 ήταν ελάχιστες. Το τελευταίο διάστημα στις αγορές ακινήτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας παρατηρείται σταδιακή μεταστροφή του κακού κλίματος.

Δρομέας: Με το βλέμμα στο εξωτερικό
Από τις αγορές του εξωτερικού αντλεί δυνάμεις ο όμιλος ρομέας για να αντέξει στην κούρσα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Η αποκλειστική προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έπιπλα γραφείου κατασκευής του, “οχυρώνει” τον όμιλο για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα, καθώς αναμένεται να αυξήσει τον τζίρο παρά τις φετινές προβλεπόμενες απώλειες από την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εισηγμένης, το 2010 αναμένεται να αντληθεί τζίρος 10 -11 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα με την Ε.Ε.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μπίζνες 500 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Επενδύσεις, ύψους περίπου 500 εκατ., περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα προσεχή 2 με 3 χρόνια στη Βουλγαρία κυρίως στον τομέα του real estate αλλά και σε αυτόν της ενέργειας όπου προωθεί την κατασκευή αιολικού πάρκου. Στον τομέα της ενέργειας, ξεκινά η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου, ισχύος 18 MW, στη γειτονική χώρα. Στις νέες επενδύσεις του ομίλου, περιλαμβάνονται ακίνητα προς μελλοντική αξιοποίηση σε διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας.

Διεθνείς Αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.897,52 μονάδες με πτώση 0,66%, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,23%, κλείνοντας στις 2.431,16 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,59%, κλείνοντας στις 1.182,45 μονάδες.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.762,06 μονάδες με πτώση 0,32%, ο CAC 40 έκλεισε στις 4.026,97 μονάδες με πτώση 0,67% και ο DAX κατέγραψε πτώση 0,48% κλείνοντας στις 6.222,41 μονάδες