ΕΚΤ: Διευκρινήσεις για τα ομόλογα και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες

Στην αποσαφήνιση του συστήματος αποδοχής κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει την αποδοχή κρατικών και εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση ως και «BBB-» θα μειωθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε ανακοινώσει πως η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να δέχεται ως εγγύηση για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ-», ωστόσο θα χορηγεί για αυτά χαμηλότερα δάνεια εν συγκρίσει με τα ποσά που παρέχει σε δανειολήπτες που καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα με καλύτερη αξιολόγηση.

Δηλαδή από 1/1/2011 η ΕΚΤ θα χορηγεί ρευστότητα με κλιμακωτό επιτόκιο ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που ενέχει το κρατικό ομόλογο που της προσφέρεται ως ενέχυρο. 

«Η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να διατηρηθεί το πιστωτικό όριο των εγγυήσεων στο επίπεδο ΒΒΒ- και μετά το τέλος του 2010», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο κ. Τρισέ θα ανακοινώσει σήμερα στην Φρανκφούρτη είτε ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με το βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μίας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί ή εάν μία χώρα έχει ιδιαίτερα χαμηλή αξιολόγηση, τότε τα ομολογά της θα «αγοράζονται» από την ΕΚΤ στο 90% και όχι στο 100% της αξίας της.

Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την αποδοχή κρατικών και εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση ως και «BBB-» θα μειωθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων της Ευρωζώνης και θα επεκταθεί η δυνατότητα άντλησης φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Παράλληλα, θα περιορισθεί το κόστος άντλησης ρευστότητας από την αγορά αναχρηματοδότησης (repo) μια και η αξία του ενεχύρου θα αυξηθεί. 

Έτσι, θα εξασφαλισθεί χαμηλότερη ρευστότητα για τα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα των δημοπρασιών που διενεργεί η ΕΚΤ ή για διάστημα πέραν του έτους. Αυτό για τις ελληνικές τράπεζες συνεπάγεται εκ νέου πρόσβαση στην ρευστότητα.

Η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να καταθέτουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρο ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην επανεκκίνηση του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, εξασφαλίζουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα σε μία κρίσιμη περίοδο.

Σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με βάση την αξιολόγηση που έχει δώσει ο οίκος Moody’s (Α2), καθώς η S&P και η Fitch έχουν υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «ΒΒΒ+».

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να αλλάξει ούτε το 2011 τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογεί τα κρατικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο για να δανείζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κατ’ επέκταση τις χώρες. Έτσι, και το επόμενο έτος θα συνεχίσει να λαμβάνει υπ’ όψη ως κατώτερο όριο επιλεξιμότητας των τίτλων το «ΒΒΒ-» και όχι το «-Α».