Τέλος Απριλίου η παρουσίαση της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου της Commercial

Στο τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης θα δρομολογήσει τη διαδικασία παρουσίασης του χαρτοφυλακίου της Commercial Value στις ενδιαφερόμενες εταιρίες.
 
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι κατά το πρότυπο της Ασπίς Πρόνοια, μέσα από την αποτύπωση του ύψους των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων της εταιρίας.

Ειδοποιός διαφορά που θα κρίνει και το βαθμό ενδιαφέροντος από την πλευρά των εταιριών του κλάδου, είναι ότι η περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας και το κατά πόσο αυτή είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις που αφήνει πίσω της. 

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της εταιρίας και το είδος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των υπεραποδόσεων που είχαν τα συμβόλαια της Ασπίς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Commercial Value δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που άφησε πίσω της η Ασπίς Πρόνοια, η «μαύρη τρύπα» της οποίας ενδέχεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Commercial Value εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά ένα μέρος των οποίων καλύπτεται από ακίνητα, τοποθετήσεις σε ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις και μετοχές.

Η αξία των ακινήτων που είναι σε ασφαλιστική τοποθέτηση υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του 2009 στα 33 εκατ. ευρώ, αλλά μεγάλο μέρος των ακινήτων της εταιρίας, που υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ είναι σε ελεύθερη τοποθέτηση. 

Οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις  – τόσο για τον κλάδο ζωής όσο και για τον κλάδο γενικών – εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ στα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις  σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ζητούμενο αποτελεί η αξία των επενδύσεων της εταιρίας σε μετοχές που υπολογίζονται ότι προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση η αξία τους ακόμη και εάν έχει απομειωθεί δεν έχει απαξιωθεί στο βαθμό που είναι μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο και δεν αποτελούν τοποθετήσεις σε εταιρίες του ομίλου.