Καταδικάστηκε το κύκλωμα «Crash for cash»

Σε κοινοτικό έργο και ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν 25 άτομα που κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα «crash for cash» μετά από έρευνα που διεξήγαγαν οι αστυνομικές αρχές του Merseyside. 

Οι εναγόμενοι κατηγορήθηκαν ότι εξαπάτησαν την Allianz «στήνοντας» τροχαία ατυχήματα κατά το 2005 για να αποσπάσουν από την ασφαλιστική 1,5 εκατ. λίρες, ενώ ο επικεφαλής του κυκλώματος, Ντάρεν Ντιβάλ, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στο Liverpool Crown Court.

Σύμφωνα με την Allianz το «crash for cash» είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αναδείχθηκε από μία μόνο ασφαλιστική εταιρεία. Ο κ. Mihir Pandya, διευθυντής του Τμήματος Απάτης στην Allianz ανέφερε ότι «στην περίπτωση αυτή δε νίκησε μόνο η Allianz, αλλά όλοι οι έντιμοι ασφαλισμένοι. Η καταδίκη αυτή δείχνει ότι τα δικαστήρια παίρνουν σκληρά μέτρα εναντίον αυτών που διαπράττουν ασφαλιστικές απάτες και η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον σκέφτεται την τέλεση αυτού του εγκλήματος.
 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι απατεώνες επινοούν συνεχώς νέους τρόπους για να διαπράττουν απάτη και να αποφεύγουν να εντοπιστούν από τις αρχές. Ταυτόχρονα και η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου».

Εκπροσωπώντας την Allianz, η Sarah Hill, συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο Berrymans Lace Mawer, σχολίασε: πως «αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης και διαχείρισης στην αντιμετώπιση της οργανωμένης ασφαλιστικής απάτης τόσο από την πλευρά ποινικής δίωξης όσο και από την πλευρά της προστασίας των πολιτών.

Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει υιοθετήσει αυστηρότερη προσέγγιση για τον εντοπισμό ψευδών ισχυρισμών και επιτυγχάνει τη συλλογή επαρκών στοιχείων, που επιτρέπουν στα δικαστήρια να καταστήσουν σαφές ότι οι απατεώνες δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα ξεφύγουν όταν εξαπατούν τις ασφαλιστικές εταιρίες». 

Ο κ.Τζον Μπιντλ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γραφείου  Ασφαλιστικής Απάτης ( Insurance Fraud Bureau )δήλωσε ότι «το θετικό αυτό αποτέλεσμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους αυτούς τους εγκληματίες που εμπλέκονται στην απάτη crash for cash ότι ο κλάδος ασφάλισης θα τηρήσει σκληρή στάση και ότι θα αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις απάτης. Εκτιμάται ότι οι απάτη κατά των ασφαλιστικών που δεν εντοπίζεται κοστίζει ετησίως 1,9 δισ.λίρες στις ασφαλιστικές και επιβαρύνει κατά μέσο όρο με 44 λίρες επιπλέον τα ασφάλιστρα κάθε αντισυμβαλλομένου σε ετήσια βάση». 

Σύμφωνα με τον κ. Pandya «η δημιουργία του Insurance Fraud Bureau έχει βελτιώσει τη συνεργασία των ασφαλιστικών με την αστυνομία. Η πολιτική της Allianz είναι να αντιμετωπίζει προληπτικά την απάτη και για αυτό διαθέτει ειδικές ομάδες για τον εντοπισμό της οργανωμένης απάτης. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σε εκείνους τους εγκληματίες που εμπλέκονται στο crash for cash ότι θα πιαστούν».