Γ.Παπακωνσταντίνου: «Δεν ζητάμε αλλαγή των όρων της ευρωπαϊκής συμφωνίας»

«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου βάζοντας -επισήμως- τέλος στη φημολογία ότι η Ελλάδα επιδιώκει αλλαγή των όρων, ώστε να παρακαμφθεί το ΔΝΤ.

Μιλώντας  χθές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega για το θέμα, ο υπουργός εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος και εκνευρισμένος με τους «αναρμόδιους» που με ατυχείς και ατεκμηρίωτες δηλώσεις προκαλούν προβλήματα στην οικονομία, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τους πάντες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε επίσης για «σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα» συμφωνία, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας για αλλαγές στην πρόσφατη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης, διευκρίνισε:

«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης. 

Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.

Ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους, και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας. 

Οι αλλαγές αυτές διασφαλίζουν την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, τον έλεγχο της πορείας του δημόσιου χρέους, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Στις αιτίες που αναζοπύρωσαν τους φόβους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα το spread να εκτοξευτεί πάνω από τις 400 μονάδες, ο υπουργός πρόσθεσε τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου περί ύπαρξης διαφωνιών στους κόλπους της Ε.Ε., ως προς το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Οποιαδήποτε αναφορά και συζήτηση γύρω από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δημιουργεί προβλήματα στη χώρα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού.

Αλλον ένα «αστικό μύθο» χαρακτήρισε, άλλωστε, ο υπουργός και τα όσα ακούγονται περί απαιτήσεων του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα και για αυστηρούς όρους αν κληθεί να δανείσει την χώρα. 

Η Ελλάδα εφαρμόζει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε χώρα της Ευρωζώνης, είπε ο υπουργός, τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει απόλυτα με το πρόγραμμα και τα μέτρα και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα στη χώρα.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές -τονίζοντας το αρκετές φορές για αποφυγή κάθε παρεξήγησης όπως είπε- ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελληνικού ελλείμματος για το 2009 από τη Eurostat, ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Υποστήριξε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε στενή συνεργασία κλιμακίου της Eurostat με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατά την οποία προέκυψαν αποκλίσεις όσον αφορά στο μέγεθος της λεγόμενης «άσπρης τρύπας».

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η αύξηση του ελλείμματος θα είναι οριακή (κάτω της μιας μονάδας), χαρακτηρίζοντας εξωπραγματικά τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας (σ.σ έκαναν λόγο για έλλειμμα από 13,8% έως 14,2% για το 2009).

Ο υπουργός τόνισε ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% παραμένει ακέραιος και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2010 καθώς, όπως είπε, αυτά τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, αντιστοιχούν σε περισσότερες από έξι μονάδες του ΑΕΠ και υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 κατά 4 μονάδες, στο επίπεδο του 8,7%.