Δε θα αποδοθούν κατηγορίες για τα χρηματο-οικονομικά προϊόντα της AIG

Μετά από δύο χρόνια έρευνας των ομοσπονδιακών εισαγγελέων για τη μονάδα χρηματοοικονομικών προϊόντων της AIG, δεν αποδίδονται κατηγορίες εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις συναλλαγές που οδήγησαν τον όμιλο ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Σύμφωνα με το δίκτυο CBS News, η έρευνα είχε ως επίκεντρο τον κ.Joseph Cassano, επικεφαλής της μονάδας χρηματοοικονομικών προϊόντων της AIG με έδρα το Λονδίνο. Ο κ. Joseph Cassano , που έχει αποχωρήσει από την AIG από το Φεβρουάριο του 2008,  θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με δικηγόρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς να αποδοθούν ποινικές κατηγορίες σύμφωνα με την έκθεση των αρχών.

Η έκθεση των χρηματοοικονομικών προϊόντων της AIG για τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας (που πληρώνει ο επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα) που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια οδήγησαν τον ασφαλιστικό όμιλο ένα βήμα πριν την κατάρρευση το Σεπτέμβριο του 2008 και σε κρατική επιχορήγηση 182,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποφυγή της πτώχευσης. 

Το CBS News ανακοίνωσε πως οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν έχουν βρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο κ. Cassano είπε ψέματα στους προϊσταμένους του, τους μετόχους του ή εξωτερικούς ελεγκτές για τα οικονομικά προβλήματα της AIG. 

Σύμφωνα με την έκθεση από το περασμένο φθινόπωρο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προγραμματίσει να συγκληθεί ένορκο σώμα για να εξετάσει το κατηγορητήριο του κ. Cassano. Οι πληροφορίες όμως που συγκεντρώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες από το εξωτερικό ελεγκτή της AIG, την PricewaterhouseCoopers LLP, δείχνουν ότι το σχέδιο αυτό έχει ανασταλεί.