Αγεφύρωτο χάσμα θεωρίας και πράξης

Η θεωρία των «γραφείων» αναφέρει ότι η κυβέρνηση παράγει έργο. Ωστόσο η θεωρία των πολιτών υποστηρίζει -αν όχι το αντίθετο- ότι δεν γίνονται πράγματα για τον λαό. 

Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνει  είναι για το καλό των πολιτών  και της οικονομίας. Στον αντίποδα οι πολίτες δε μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτό που οι προθέσεις αναφέρουν ότι  γίνεται για το καλό τους είναι οδυνηρό. 

Η κυβέρνηση παράγει  νομοθετικό έργο. Και είναι αληθές ότι γίνονται προσπάθειες αλλά αυτό όταν δεν μπορείς να το αντιληφθείς στην καθημερινότητα τότε: «δεν υπάρχει».

Οι πολιτικοί πασχίζουν -λένε- για την ανάπτυξη του τόπου. Οι άνθρωποι -του τόπου- δεν αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη. Η Ελλάδα εξασφάλισε -λίγες ημέρες πριν- μηχανισμό στήριξης για την περίπτωση που τον χρειαστεί. 

Οι αγορές όμως -χρήματος και κεφαλαίων- δεν το αντιλήφθηκαν και τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν στα ύψη ενώ το χρηματιστήριο «ακροβατεί» γέρνοντας στον γκρεμό…

Υπάρχουν κάποιοι που παράγουν έργο όπως πιστεύουν οι ίδιοι. Και κάποιοι άλλοι που δεν το βλέπουν καθώς δε φαίνεται να έχει πρακτικό αντίκρισμα. 

Και αυτό είναι αλήθεια ότι στην πράξη, στην καθημερινότητα, δε φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
Αντίθετα η αίσθηση είναι ότι πάνε προς το χειρότερο. Και γιατί; 

Διότι κάποιοι -οι πολίτες- υποστηρίζουν ότι νιώθουν ανησυχία, έχουν φοβία, ανασφάλεια και αισθάνονται την απαισιοδοξία γύρω τους… 

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το κράτος και καταργεί φορείς οπότε και θέσεις εργασίας. Οι πολίτες όμως αναζητούν δουλειά και δε βρίσκουν. 

Ο ιδιωτικός τομέας δεν αναπτύσσεται αλλά αντίθετα συρρικνώνεται. Η κυβέρνηση θέλει ανάπτυξη και κάνει -υποστηρίζουν οι αρμόδιοι- ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Οι πολίτες δεν βλέπουν ανάπτυξη αφού τα αποτελέσματά της δεν είναι απτά. Οι κυβερνώντες πάντα μιλούν για το καλό του λαού και αποφασίζουν, και πράττουν για αυτό. Οι πολίτες δεν απολαμβάνουν συχνά όσα οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι τους προσφέρουν.

Χρόνια τώρα οι αντιθέσεις αυτές που περιγράψαμε και πολλές ακόμα  διατηρούνται αναλλοίωτες. Χρόνια τώρα υπάρχει η διάσταση. Χρόνια τώρα παραμένουμε στα ίδια. Αγεφύρωτο χάσμα….