Commercial Value: Στα μέτρα στήριξης του ΟΑΕΔ εντάσσονται οι εργαζόμενοι

Την ένταξη και των εργαζομένων της Commercial Value, στη δέσμη  των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τους πρώην εργαζόμενους των έξι εταιριών που έκλεισαν το 2009 (Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Γ.Η. Σκούρτης και ΕΟΣ), αποφάσισαν ο ΟΑΕΔ και ο ΛΑΕΚ ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Α.Σ.Ε.).

Αυτό σημαίνει ότι στους δικαιούχους των μέτρων στήριξης προστίθενται πάνω από 200 άτομα που εργάζονταν στην Commercial Value. 

Οι τελευταίοι, για να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση και να επωφεληθούν των μέτρων, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 15-20 ημέρες ακόμη, καθώς μεσολαβούν και οι ημέρες του Πάσχα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, για την εφαρμογή της απόφασης θα πρέπει να εκδοθεί ΦΕΚ και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ να αποστείλει ενημερωτική εγκύκλιο στα περιφερειακά του καταστήματα.

Η μέχρι σήμερα εικόνα πάντως από τη δίμηνη περίπου εφαρμογή των μέτρων δείχνει περιορισμένη ανταπόκριση.
Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

– Επιδότηση προσλήψεων από τους απολυμένους της εταιρίας

– Επιδότηση για όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και

– Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης

Μέχρι στιγμής στη δεύτερη και τρίτη περίπτωση δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 60 άτομα έχουν προσληφθεί από την επιδότηση των προσλήψεων. 

Να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις που έχουν καταλήξει στις παραπάνω προσλήψεις, ούτε πόσοι από τους πρώην εργαζόμενους των έξι εταιριών έχουν βρει δουλειά πριν την εφαρμογή των μέτρων ή και από μόνοι τους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως και αν αφαιρεθούν οι παραπάνω περιπτώσεις, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 10% έως 15% των υπόλοιπων εργαζομένων, έχουν επωφεληθεί από το μέτρο.

Το θετικό στην περίπτωση της Commercial Value πάντως είναι, ότι οι σχετικές διαδικασίες εκτυλίσσονται με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς, αν σκεφτεί κανείς ότι στην περίπτωση της Ασπίς και των άλλων εταιριών, χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες για να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Η συντομότερη επίδοση των καταγγελιών είναι επίσης σημαντική από την πλευρά της, προκειμένου οι εργαζόμενοι της Commercial Value να αποφύγουν οποιοδήποτε ζήτημα περί εξεύρεσης εργασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η καταγγελία των συμβάσεων.

Φυσικά ακόμα δεν είναι γνωστή η ημερομηνία εφαρμογής (ανάκληση άδειας ή καταγγελίες συμβάσεων, όπως και η το ύψος των αποζημιώσεων.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων 

«Συνάδελφοι,
Ύστερα από τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας ο ΟΑΕΔ και ο ΛΑΕΚ ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και αποφάσισαν την ένταξη και των απολυμένων της Εταιρείας Commercial Value, στη δέσμη  μέτρων για την προστασία των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από τις Εταιρείες Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Γ.Η. Σκούρτης και ΕΟΣ, που ανακλήθηκε η άδειά τους το 2009.

Τα μέτρα προβλέπουν επιδότηση προσλήψεων από τους απολυμένους της Εταιρείας, επιδότηση για όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο site της Ομοσπονδίας www.oase.gr αλλά και του ΟΑΕΔ www.oaed.gr (νέες δράσεις και προγράμματα).

Η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ θα δημοσιευτεί σύντομα στο ΦΕΚ και κατόπιν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα κάνουν τις σχετικές με την υλοποίηση του προγράμματος προετοιμασίες και θα μας ειδοποιήσουν για την ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή του.

Συνάδελφοι,

παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την τοποθέτηση επόπτη εκκαθάρισης στην Commercial Value, η παρέμβασή μας για τη συντόμευση των διαδικασιών που είχαν σχέση με την απόλυση καθώς και η επίτευξη του πρώτου στόχου για τη στήριξη των θέσεων εργασίας είναι αποτέλεσμα της σωστής προετοιμασίας και των άμεσων ενεργειών μας. Θα συνεχίσουμε με την προσπάθεια για τη μέγιστη απορρόφηση των ανέργων συναδέλφων μας και την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στο συντομότερο δυνατό διάστημα.

Ο αγώνας που δίνουμε θα πετύχει μόνο αν είμαστε  όλοι μαζί ενωμένοι μακριά από προσωπικές ή άλλες σκοπιμότητες και έτοιμοι κάθε στιγμή που θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε  τα δικαιώματά μας.

Ο αγώνας για την αποκατάσταση  των ανέργων του κλάδου μας συνεχίζεται. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν το έργο και τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και των συλλογικών τους οργάνων».