Πιο ριψοκίνδυνοι οι Ευρωπαίοι νέοι οδηγοί από τους Βρετανούς

Οι νέοι οδηγοί στη Βρετανία οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, που σύμφωνα με έρευνα της Axa εμφανίζουν περισσότερο ριψοκίνδυνη οδική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία, αν και οι νέοι οδηγοί αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους ατυχημάτων στον δρόμο από ό,τι οι έμπειροι οδηγοί, παρόλα αυτά οι οδηγοί κάτω των 25 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις σε αντίθεση με τους συνομήλικους τους οδηγούς στην Ισπανία ή τη Γαλλία και περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες από την αντίστοιχη ομάδα οδηγών στη Γερμανία.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

· Το 24% των οδηγών κάτω των 25 ετών στην Βρετανία, παραδέχεται ότι υπερβαίνει σημαντικά το όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό διαμορφώνεται στο 38%. 

· Το 35% των νέων οδηγών κάτω των 25 ετών στην Βρετανία και το 52% στην Ευρώπη οδηγεί πολύ γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές. 

· Περίπου το 5% των νεαρών Βρετανών οδηγεί μετά από την κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών, ενώ ο μέσος όρος είναι 18%. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 31% και στην Πορτογαλία το 34%. Το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό είναι 4%.

· Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 32% των νέων οδηγών θα προσπεράσει αν και απαγορεύεται, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό αυτό είναι μόλις 13%. Για όλους τους οδηγούς στη Βρετανία το ποσοστό αυτό είναι μόλις 15%.

· Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 77% των νέων οδηγών παραδέχεται ότι παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 76%. Ο παγκόσμιος γενικός μέσος όρος είναι χαμηλότερος και ανέρχεται στο 71%. 

· Όσον αφορά στην οδήγηση για περισσότερο από δύο ώρες χωρίς στάση, το ποσοστό στην Βρετανία διαμορφώνεται στο 59% των νεαρών οδηγών και στην Ευρώπη στο 58%. Μεταξύ του συνολικού πληθυσμού των Βρετανών οδηγών το ποσοστό αυτό είναι 64%. 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 52% των νεαρών οδηγών στη Μεγάλη Βρετανία γνωρίζει κάποιον, που έχει εμπλακεί σε ατύχημα τον προηγούμενο χρόνο και έτσι οδηγείται σε ορθότερη οδική συμπεριφορά από τους Ευρωπαίους οδηγούς αλλά και τους οδηγούς παγκοσμίως.

Έκθεση που δημοσίευσε η βρετανική Ένωση Ασφαλιστών πέρυσι έδειξε ότι οι νέοι οδηγοί έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά από ό,τι οι πιο έμπειροι οδηγοί. 

Η Axa ανέφερε πως στο σύνολο του ο βρετανικός πληθυσμός επικεντρώνεται αρκετά σε θέματα που αφορούν στους νέους οδηγούς σε αντίθεση με άλλες χώρες. 

Στην ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των βρετανικών δρόμων, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τα προγράμματα πρόληψης για τους νέους οδηγούς είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ το 24% των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτήρισε την ασφάλεια ως κορυφαία προτεραιότητα.

Από την έρευνα προέκυψαν και τα ακόλουθα στοιχεία:

· Το 25% των οδηγών δήλωσε ότι το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης θα πρέπει να αυξηθεί.
· Το 57% πιστεύει πως πρέπει να τεθεί ένα όριο για τους νέους οδηγούς σχετικά με τις δυνατότητες του κινητήρα.
· Το 14% δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει “απαγόρευση κυκλοφορίας” όταν οι νέοι οδηγοί βγαίνουν νόμιμα στον δρόμο.

Ο κ.Craig Staniland, Διευθυντής στον τομέα Ασφάλισης οχημάτων στην AXA, είπε πως «οι νέοι οδηγοί ανησυχούν τους ασφαλιστές και αυτή η έρευνα δείχνει σαφώς ότι σε βασικούς τομείς, όπως η υπερβολική ταχύτητα, οι νέοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να επιδοθούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές από άλλους. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά, προκειμένου να εκπαιδευτούν σχετικά με τους κινδύνους. Ωστόσο, στην Βρετανία φαίνεται ότι αποδίδουμε περισσότερο σε αυτό το επίπεδο από ότι οι ευρωπαίοι γείτονές μας και ο πληθυσμός στο σύνολό του φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα θέματα που αφορούν τους νέους οδηγούς. Η Axa θα ήθελε να δει τους νέους οδηγούς να στρέφονται σε αξίες που μπορεί να τους φαίνονται ξεπερασμένες αλλά οδηγούν σε περισσότερη ευγένεια και σεβασμό στους δρόμους της Βρετανίας».