Μεγάλες απώλειες για το μετοχικό χαρτοφυλάκιο των Ασπίς ΑΕΓΑ και Ασπίς ΑΕΑΖ

Δύσκολη εξίσωση με πολλούς αγνώστους αποτελεί η προσπάθεια κάλυψης των αποζημιώσεων προς τους 250.000 ασφαλισμένους, κατόχους νοσοκομειακών και αποταμιευτικών προγραμμάτων, που άφησε πίσω της η Ασπίς Πρόνοια

Η αποτίμηση των υποχρεώσεων που πραγματοποιεί ο Επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης, επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

η συνολική αξία του εισηγμένου μετοχικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας έχει μειωθεί από τα 174,556 εκατ. ευρώ που ήταν σε αξίες κτήσης στα 39,409 εκατ. ευρώ στις 15 Μαρτίου 2010. 

Στην απομείωση αυτή του χαρτοφυλακίου της, σημαντικές ήταν οι συμμετοχές της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ κατά 27,221 εκατ. ευρώ οι οποίες λόγω ανάκλησης μηδενίσθηκαν ως αξίες, όπως και στην Commercial Value που για τον ίδιο λόγο από 29,327 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά επίσης μηδενίσθηκαν. 

Μόνο από αυτές τις δύο συμμετοχές, η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ έχασε περί τα 57 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ακόμη θέμα προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο είχαν αποτιμηθεί ορθά οι ενδοομιλικές συμμετοχές της εταιρίας στην κτήση τους.

Με ημερομηνία αποτίμησης 15 Μαρτίου 2010, απώλειες μέτρησε η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και από τη συμμετοχή της στην Aspis Bank. Η απόκτηση των μετοχών είχε κοστίσει 29,449 εκατ. ευρώ και στην αποτίμησή τους η αξία τους διαμορφώθηκε στα 3,902 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αν η Aspis Bank αρχίσει να ανακτά την αναπτυξιακή της πορεία μετά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τότε η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και επί της ουσίας ο εκκαθαριστής της, θα μπορεί να ελπίζει σε μια σημαντική διόρθωση της αξίας των μετοχών που κατέχει η ανακληθείσα εταιρία στην τράπεζα.

Μεγάλες απώλειες από τους μετοχικούς τίτλους είχε επίσης η Ασπίς Πρόνοια από τις μετοχές της σε άλλες εισηγμένες τράπεζες, σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όπου οι απομειώσεις των χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν, πάντα με ημερομηνία αποτίμησης την 15η Μαρτίου 2010, ακόμη και το 80%.

Μεγάλες καταγράφονται και οι απώλειες από την εξέλιξη των επενδύσεων σε unit linked προγράμματα, τα οποία επενδύουν σε εισηγμένους μετοχικούς τίτλους. Από τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ προκύπτει ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρίας μειώθηκαν ως αξία από τα 31,252 εκατ. ευρώ στα 17,068 εκατ. ευρώ στις 15 Μαρτίου 2010, όπως εξάλλου και οι επενδύσεις της σε μετοχικούς τίτλος ενεργειακών εταιρειών, που ως αξία περιορίσθηκαν στα 3,835 εκατ. ευρώ από τα 5,180 εκατ. ευρώ σε τιμές κτήσης.

Πατήστε εδώ για να δείτε την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2010