Ο μέτρ του στυλ

Αγαπητός στους συναδέλφους του, με αναμφισβήτητα αποδοχή, γνώσεις, ευχάριστο χαρακτήρα, περισσή ευγένεια  και κυρίως με ανοιχτούς ορίζοντες ο κ. Αδαμαντιάδης «δίνει μαθήματα» στυλ σε μια εποχή αμφισβήτησης.

Για πολλές δεκαετίες πρωταγωνιστεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και συμμετέχει στις εξελίξεις, με άσβεστο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι που του δίνει και το χάρισμα της διαχρονικότητας και μπορεί να μετέχει δυναμικά στο σήμερα. Έχει μοναδικό ταλέντο να «φρεσκάρει» την παρουσία του και να μετακινείται αέρινα μέσα στις γενιές. 

Μέσα στις συνήθεις της ζωής του να μην περιορίζεται σε ένα πράγμα και μια κατάσταση. Υπέρμαχος της παράλληλης δράσης, της δημιουργική έντασης έχει κάνει πολλά και συνεχίζει άκαμπτα. 

Όπως ο ίδιος αναφέρει έχει το γνώρισμα  «της έντιμης φιλοδοξίας του έλληνα της διασποράς» ο οποίος αγωνίζεται για όλα και μετέχει σε όλα. 

Και η ζωή του το επιβεβαιώνει αφού πέρα από τις πρωτοβουλίες της ασφαλιστικής αγοράς τον συναντάς στον Ροταριανό Όμιλο, το Ελληνοβρεταννικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Ελληνοαμερικάνικη  Ένωση, την Εταιρία Προστασίας Σπαστικών Παιδιών, το Σωματείο Θεάτρου Τέχνης, το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας, και πολλά ακόμη. Τιμητική διάκριση γι΄αυτόν και η ανάληψη της προεδρίας  στην Διεθνή Ένωση  Θαλασσοασφαλίσεων. 

Στη ζωή του γνωρίζει καλά να εργάζεται σκληρά αλλά και να σταματά όταν η εντατικοποίηση περνά στο πεδίο της μονοτονίας. Λάτρης των μικροαπολαύσεων της καθημερινότητας δεν τις στέρησε ποτέ από τον εαυτό του αναζητώντας τη ευχαρίστηση μέσα από την λιτότητα της απλότητας. 

Ο πατέρας του ασφαλιστής από την Κωνσταντινούπολη το 1935 ίδρυσε με τον Νέλο Κανελλόπουλο την ασφαλιστική εταιρία «Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης». 

Η εταιρεία αυτή μέσα στα χρόνια διακρίθηκε από το ήθος των ιδρυτών της και των συνεργατών και χωρίς υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο ελληνικό «ασφαλιστικό σπίτι». 

Η ξεχωριστή λειτουργία της εταιρείας, η ακεραιότητα της  δράσης της και η αγαστή σχέση των συν-ιδρυτών  ίσως να ήταν και η αιτία που τελικά ο Νίκος Αδαμαντιάδης ασχολήθηκε με την ασφαλιστική αγορά παρά το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν το είχε φανταστεί ότι θα συνέχιζε την οικογενειακή επαγγελματική παράδοση. 

Στις σκέψεις του ήταν η ακαδημαϊκή καριέρα, η δημοσιογραφία και γενικά ότι έχει σχέση με τα γράμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, έχει εκδώσει έξι βιβλία ασφαλιστικού περιεχομένου, έχει κάνει εκατοντάδες δημοσιεύσεις, μελέτες, και έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ποιητικές συλλογές. Και συνεχίζει ακόμα να γράφει. 

Σημαντικό ρόλο στην ζωή του διαδραμάτισαν τα σχολικά του χρόνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος το Κολέγιο Αθηνών αποτέλεσε ένα «πάνθεον» εμπειριών που του καλλιέργησαν και ταυτόχρονα ανέδειξαν τις δυνατότητες που είχε. 

Μετά το Κολέγιο ο Νίκος σπούδασε στη Νομική Σχολή και στη Σχολή και Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών. Ακολούθησε η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη. 

Οι σκέψεις του για την επαγγελματική του συνέχεια ήταν συνδεδεμένες με την γνώση, το πανεπιστήμιο, τα ακαδημαϊκά έδρανα. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του -κάπου στο 1954- είχε ξεκινήσει να εργάζεται στην οικογενειακή ασφαλιστική επιχείρηση. 

Τότε είδε πιο ζεστά  για πρώτη φορά το επάγγελμα του ασφαλιστή. Έτσι και έφυγε για μετεκπαίδευση στο Λονδίνο και έκανε πρακτική άσκηση σε ένα μεγάλο Broker στον τομέα μεταφορών και σκαφών. 

Οι ορίζοντες ήταν ανοιχτοί και ο Νίκος Αδαμαντιάδης  έτοιμος να περάσει στην δράση. Με την επιστροφή του από το Λονδίνο ξεκίνησε δυναμικά να εργάζεται στην οικογενειακή εταιρεία η οποία όμως είχε διευρύνει τις εργασίες της καθώς αντιπροσώπευε στην Ελλάδα δύο σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες την αμερικάνικη AIG και την ελβετική Baloise. Το νερό είχε πλέον μπει στο αυλάκι και ο Νίκος έκανε τα βήματά του στην αγορά γράφοντας τη δική του ιστορία. 

Μαζί με την εργασία και την μέριμνα για ανάπτυξη ο κ. Αδαμαντιάδης σύμφωνα με τον χαρακτήρα του που δεν μπορεί να περιοριστεί σε στενά όρια, ξεκίνησε να ασχολείται και με τα κοινά. Από το 1967 ξεκίνησε την σχέση του με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και την συνεχίζει μέχρι σήμερα εκπροσωπώντας τον κλάδο του. 

Συνδικαλιστική παρουσία όμως είχε και ως πρόεδρος μεσιτών των Loyd’s  αλλά και άλλων φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης.
Το 1974 αναλαμβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή στην εταιρεία και ταχύτατα αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές που διέβλεπε ότι θα αναδείξουν την δουλειά του καθώς το ζητούσε η αγορά. Η εταιρία ανοίχτηκε σε νέα πεδία, προσέφερε νέα προϊόντα και πέρναγε στην νέα εποχή. 

Ο χρόνος κυλούσε και ο Νίκος Αδαμαντιάδης  δημιουργούσε. Το 1983 έγινε η μετεγκατάσταση της εταιρείας του στο Μαρούσι. Τα πράγματα άλλαξαν, καταρτίστηκε νέα οργανωτική δομή και προχωρούσε με άλλες δομές. 

Ήλθε το 2004 όπου αποτελεί ορόσημο για την επαγγελματική του ζωή. Δημιουργήθηκε η AIG Ελλάδος οπότε και η «Κανελλόπουλος- Αδαμαντιάδης» εισήλθε μετοχικά σε αυτή. 

Ήταν η ώρα που ο Νίκος αποφάσισε να βάλει τον γιο του Χρήστο στη δουλειά χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει την δράση. Σήμερα βιώνει το παρόν και σκέπτεται το επόμενο βήμα.