Η ING στοχεύει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των συντάξεων

Σοφία Ρατσιάτου, Διευθύντρια Πωλήσεων, ING

Εφαρμογή των νόμων με ίσους όρους έναντι όλων των ασφαλιστικών εταιριών ζητά με συνέντευξή της στο iw η Διευθύντρια Πωλήσεων της ING, κα. Σοφία Ρατσιάτου, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα ασκήσει την εποπτεία, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην χαθεί το… τέμπο των ελέγχων.

Η κα. Ρατσιάτου εκτιμά ότι τράπεζες και ασφαλιστικές θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά με επόπτη την Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρώντας ότι οι δύο κλάδοι έχουν απέναντι στην κοινωνία μια εντελώς διαφορετική αποστολή και δηλώνει υπέρ της ίδρυσης Εγγυητικού Κεφαλαίου κλάδου Ζωής καθότι, όπως υποστηρίζει, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς.

i.w.: Θα μας δώσετε μια εικόνα για το κλείσιμο της ING κατά το 2009;

Σ.Ρ.: Η ING πέτυχε τους στόχους της το 2009, παρά την κρίση και τις σοβαρές επιπτώσεις της στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά. Από τα στοιχεία που έχω διαθέσιμα προκύπτει ότι η συνολική ετησιοποιημένη παραγωγή, η νέα παραγωγή δηλαδή στον κλάδο Ζωής ήταν 27,9 εκατ. ευρώ, έχοντας ως προσδιορισμένο στόχο τα 28 εκατ. ευρώ. 

Θα πρέπει βέβαια στα δεδομένα του 2009 να προσμετρήσετε και τις απώλειες παραγωγής που είχε η εταιρία λόγω διακοπής των νοσοκομειακών προγραμμάτων κατά το β΄ εξάμηνο του έτους. Σε ότι αφορά το bancassurance η παραγωγή ανήλθε πέρυσι στα 33,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τα 25 εκατ. ευρώ.

i.w.: Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα που διαμορφώθηκαν;

Σ.Ρ.: Στον κλάδο Ζωής ανήλθαν στα 225,6 εκατ. ευρώ με στόχο τα 270,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ωστόσο για πλάνο το οποίο είχε διαμορφωθεί με την παραδοχή ότι θα λανσάραμε πέρυσι unit linked προϊόν εφάπαξ καταβολής με επιδιωκόμενα έσοδα τα 30 εκατ. ευρώ, το οποίο λόγω της κρίσης δεν λανσαρίστηκε. 

Όσο για το bancassurance, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 68,5 εκατ. ευρώ, με στόχο 47,1 εκατ. ευρώ. Θεωρώ λοιπόν ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε, όπως προανέφερα, θετικά, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

i.w.: Αναμένουμε και νέες ανακοινώσεις περί συνεργασιών στους τομείς των Γενικών Ασφαλειών και των Προγραμμάτων Υγείας;

Σ.Ρ.: Στις Γενικές Ασφάλειες θα ακολουθήσουμε την πολιτική που ήδη εφαρμόσαμε στις Ασφαλίσεις Υγείας. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις που να αφορούν νέες συνεργασίες σε ανάλογα πρότυπά. 

Σας υπενθυμίζω εξάλλου ότι, στην Επ.Ε.Ι.Α. εκκρεμεί η έγκριση της συμφωνίας πώλησης της εταιρίας Γενικών της ING στην International Life

Τώρα, στον κλάδο Υγείας, θεωρώ ότι μετά τις συμφωνίες που έχουμε ήδη συνάψει με τις Interamerican, Ευρωπαϊκή Πίστη και International Life, έχουμε καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ασφαλισμένων μας. 

Η συνεργασία μας και με τις τρεις αυτές εταιρίες είναι απόλυτα ικανοποιητική, οπότε θα έλεγα ότι για την ING δεν τίθεται θέμα νέων συμφωνιών.

i.w.: Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία των βασικών μεγεθών της ING κατά το 2010;

Σ.Ρ.: Οι στόχοι μας για τον κλάδο Ζωής, και αναφέρομαι στις Συντάξεις και στις Ασφαλίσεις Ζωής, έχουν προσδιοριστεί στα 25 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε την Υγεία, όπου στο α΄ εξάμηνο του 2009 -οπότε η εταιρία ασκούσε τον κλάδο- είχε παραγωγή της τάξης των 11 εκατ. ευρώ. 

Κατά συνέπεια, φέτος, επιδιώκουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας κατά περίπου 40%. Αυξημένο είναι και το budget για το bancassurance που φέτος φθάνει τα 40 εκατ. ευρώ. 

Πέραν αυτών όμως, η ING προσβλέπει στον έλεγχο και την εκλογίκευση των εξόδων της, και βέβαια στην αύξηση του αριθμού των πελατών της, όπως και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων έτους. Βλέπετε στην εταιρία εστιάζουμε διαρκώς στη βελτίωση των διαδικασιών μας  και της εξυπηρέτησης των πελατών μας.

i.w.: Οι στόχοι της Μεσιτικής ποιοι είναι φέτος;

Σ.Ρ.: Να επισημάνω καταρχήν ότι το 2009 η Μεσιτική της ING έκλεισε με παραγωγή ασφαλίστρων 12 εκατ. ευρώ. Φέτος, εκτιμώ ότι η εταιρία θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

i.w.: Πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν γενικότερα την πορεία της εταιρίας οι αποφάσεις τις οποίες έλαβε κεντρικά το Group για τις θυγατρικές του;

Σ.Ρ.: Θεωρώ ότι επιπτώσεις στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν. Το δίκτυό μας θα συνεχίσει κανονικά και να αναπτύσσεται, αλλά και να αυξάνει την παραγωγή του κάνοντας business as usual. 

Πελάτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι στην εταιρία δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στον όμιλο, και δεν θα επηρεαστούν ακόμη και αν αύριο υπάρξουν μετοχικές αλλαγές. Άπαντες συνεχίζουμε απερίσπαστοι την πορεία μας.

i.w.: Πως θα περιγράφατε λοιπόν την εικόνα του ING στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη, πέρα από τις στρατηγικές αποφάσεις του ομίλου και τις αναμενόμενες εξελίξεις στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά;

Σ.Ρ.: Το ING Group φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα στον τομέα των Συντάξεων. Πρόθεσή του είναι να αποκτήσει ενεργή συμμετοχή στη διαχείριση των αποθεματικών των Επαγγελματικών Ταμείων, διότι στον τομέα αυτό διαθέτει συσσωρευμένη εμπειρία.
 
Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι στην ING πιστοποιούμε τους senior και στους executive συνεργάτες μας για την πώληση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και παράλληλα τους εξοπλίζουμε με το «pension tοοl», ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής των αναγκών των πελατών μας, ώστε να εντοπίζουν τα κενά της κοινωνικής τους ασφάλισης. 

Θα θέλαμε λοιπόν, όποτε ο πελάτης, ο ασφαλισμένος, ο εργαζόμενος, σκέφτεται τη σύνταξή του, αυτόματα το μυαλό του να πηγαίνει στην ING.

Ο όμιλος είναι καθ΄ όλα έτοιμος και σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα των πωλήσεων, να διαχειριστεί το ζήτημα των συντάξεων, να συμμετάσχει ουσιαστικά στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, να βοηθήσει στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όποτε δοθεί στον κλάδο μας αυτή τη δυνατότητα.

i.w.: Θεωρείτε ότι θα ανοίξει για την ιδιωτική ασφάλιση ο δεύτερος πυλώνας με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στον κλάδο σας τελευταία;

Σ.Ρ.: Είμαι βέβαιη ότι θα ανοίξει, διότι αυτό έχει συμβεί σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οπότε θα συμβεί και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι πότε θα υλοποιηθούν οι προσδοκόμενες αλλαγές, να μην χαθεί δηλαδή πολύτιμος χρόνος, διότι όσο ο χρόνος «τρέχει» και τα δεδομένα δεν αλλάζουν, τόσο τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονται οικονομικά σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία χρόνος δεν υπάρχει για καθυστερήσεις, και κυρίως για λανθασμένες πολιτικές επιλογές.

i.w.: Τελευταία ανακοινώνονται αποχωρήσεις στελεχών από την εταιρία σας. Συνδέονται με τις αλλαγές που επέρχονται στον ασφαλιστικό βραχίονα του ING Group;

Σ.Ρ.: Ζούμε σε μια αγορά όπου ο καθένας αποφασίζει για το μέλλον του ελεύθερα. Θα χαρακτήριζα λοιπόν την κινητικότητα που παρατηρείται στα στελέχη της ING λογική και αναμενόμενη, και σίγουρα όχι μεγαλύτερη από άλλες εταιρίες. 

Πέραν αυτού και χωρίς να θέλω να « ευλογήσω» την εταιρία μας, θα έλεγα ότι όσα στελέχη μας μετακινούνται στον ανταγωνισμό γίνονται πρεσβευτές μιας κουλτούρας που δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά και που διαμορφώνεται μόνο σε πολυεθνικά σχήματα.

i.w.: Πως σχολιάζετε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών περί της Επ.Ε.Ι.Α. και του Εγγυητικού Κεφαλαίου;

Σ.Ρ.: Για το Επικουρικό, νομίζω ότι η ρύθμιση άργησε πολύ να έλθει και πραγματικά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να υπάρχει Επικουρικό για το Αυτοκίνητο και τόσα χρόνια να μην έχει θεσμοθετηθεί ένας ανάλογος φορέας για τον κλάδο Ζωής, για την ίδια τη ζωή μας;
 
Είναι δυνατό η πολιτεία να εξασφαλίζει το Αυτοκίνητό μας και όχι τη ζωή μας; Θα δείτε λοιπόν ότι η θεσμοθέτηση Εγγυητικού Ταμείου για τον κλάδο Ζωής θα συντελέσει στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς. 

Όσο για την Επ.Ε.Ι.Α. που με ρωτήσατε, για μένα το ζητούμενο δεν είναι αν θα παραμείνει ή αν θα καταργηθεί η Επιτροπή, αν θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή αν την εποπτεία θα ασκήσει άλλος φορέας, αλλά να υπάρχει Εποπτεία στην αγορά. 

Τη χρειαζόμαστε. Είναι προϋπόθεση για τις υγιείς εταιρίες να αναπτύσσονται βασιζόμενες σε κανόνες οι οποίοι τηρούνται μόνιμα και από όλους. 

Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν διαπιστώσαμε ότι οι νόμοι εφαρμόζονται, διαπιστώσαμε την αγορά να δέχεται πιέσεις για την εξασφάλιση πραγματικών περιθωρίων φερεγγυότητας. Διαπιστώσαμε κινητικότητα σε επίπεδο ελέγχων. Το σημαντικότερο όλων λοιπόν είναι να μην χαθεί η κινητικότητα αυτή.

i.w.: Πιστεύετε ότι η υπαγωγή της εποπτείας του κλάδου σας στην ΤτΕ θα θέσει τις ασφαλιστικές εταιρίες υπό τη σκιά των τραπεζών;

Σ.Ρ.: Η ασφαλιστική αγορά έχει από μόνη της τη δική της οντότητα. Διαφοροποιείται εξάλλου εντόνως, θα έλεγα σε απόλυτο βαθμό, από τις υπόλοιπες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Έχει τη δίκη της ιστορία, ξεχωριστή παρουσία στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, ένα πραγματικά ιδιαίτερο πλαίσιο στο οποίο βασίζει τη στρατηγική της. 

Όσο για τις προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο, δεν έχετε παρά να δείτε τι συμβαίνει σήμερα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα υποβάθμισης του ρόλου μας. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο κλάδος βρισκόμενος υπό την εποπτεία της ΤτΕ θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τη φήμη του και φυσικά να βρεθεί πιο κοντά στο τραπεζικό σύστημα, του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια.

i.w.: Λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της εποπτείας, το γεγονός ότι το Εγγυητικό Κεφάλαιο του κλάδου σας θα εγγυάται απαιτήσεις ασφαλισμένων μέχρι 50.000 ευρώ και όχι μέχρι 100.000 ευρώ όπως ισχύει για τις καταθέσεις, αλλά και το ότι η αγορά σας δεν στηρίχθηκε το ίδιο με το τραπεζικό σύστημα έναντι της κρίσης, θεωρείτε ότι οι ασφαλιστικές σε σχέση με τις τράπεζες έχουν τεθεί από την κυβέρνηση σε δεύτερη μοίρα;

Σ.Ρ.: Αυτό το οποίο έχει για μένα σημασία είναι ότι με το Εγγυητικό Κεφάλαιο η πολιτεία έκανε την αρχή και ότι ο ασφαλισμένος θα αισθανθεί διπλή εγγύηση για τα χρήματά του Εξάλλου, θεωρώ ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε δύο αγορές που πέρα από την πελατοκεντρική τους κουλτούρα, έχουν απέναντι στην κοινωνία μια εντελώς διαφορετική αποστολή.

i.w.: Κρίνετε σκόπιμο να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας και άλλων ασφαλιστικών εταιριών ώστε να επέλθει στον κλάδο η επιδιωκόμενη εξυγίανση;

Σ.Ρ.: Κρίνω αναγκαίο οι ασφαλιστικές εταιρίες να αναπτύσσονται με τους ίδιους κανόνες και η πολιτεία να επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων.

i.w.: Πόσο έχει «τραυματιστεί» το κύρος του κλάδου από τα όσα συνέβησαν γύρω από τον όμιλο Ασπίς, την Commercial Value, όπως και από τη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί στο ασφαλιζόμενο κοινό;

Σ.Ρ.: Φαντάζομαι γνωρίζετε την παρόμοια που λεει «όταν καίγεται το σπίτι σου, θα καεί και του διπλανού σου». Κατά συνέπεια, κανείς μάς δεν πρέπει να χαίρεται για τις εξελίξεις στις οποίες αναφερθήκατε, θεωρώντας ότι θα εξασφαλίσει χώρο για να αναπτυχθεί. 

Αδιαμφισβήτητα από τις ανακλήσεις πλήττεται συνολικά η αγορά μας και ο καθ΄ ένας από εμάς έχει μέρος της ευθύνης για τα όσα συμβαίνουν γύρω του. 

Εκτιμώ ότι πελάτες, ασφαλιστές, εταιρίες, στελέχη, αλλά και οι αρχές, έχουμε χρέος να συστρατευθούμε ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την ασφαλιστική αγορά και ο κλάδος μας να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στην κοινωνία.