Ο ατομικός πλουτισμός οδηγεί σε επιχειρηματικό αυτισμό…

Τα πράγματα παραμένουν στάσιμα για την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα. Οι εταιρίες μέσα από την πορεία τους στο χρόνο δε διδάχθηκαν ή τουλάχιστον δεν ερμήνευσαν προς όφελός τους  τα μηνύματα από τα προβλήματα που διαπερνούν την αγορά τα τελευταία χρόνια. Όλοι πιστεύουν ότι αυτά που συμβαίνουν αφορούν τους άλλους.

Έτσι στην πλειονότητά τους ακόμα και σήμερα μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που βάζει σε δοκιμασία την βιωσιμότητά τους κάνουν βήμα σημειωτόν στο παρελθόν…

Τα ίδια προβλήματα στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές και αυτό φαίνεται από τις καταγγελίες ή τις αντιδικίες που φθάνουν στα δικαστήρια, οι ίδιες  μέθοδοι πωλήσεων, οι ίδιες πρακτικές ανάπτυξης.
 
Το ίντερνετ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα διείσδυσης στις πωλήσεις συμβολαίων, τα ψιλά γράμματα συνεχίζουν να υπάρχουν, η έλλειψη σωστού ανταγωνισμού διατρέχει ακόμα και σήμερα την αγορά, η «αξιοπιστία» δεν προβάλλεται ως πλεονέκτημα υπεροχής και οι συνεργασίες μεταξύ τους χάθηκαν σαν όνειρο.

Αντίθετα όμως συνεχίζουν να «αρπάζουν» συμβόλαια από εταιρίες που κλείνουν, κάνουν περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπαίνουν στην λογική της νέας οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης και ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν.

Ακόμα και η «κατάρα» της υποτιμολόγησης ασφαλίστρων υφίσταται ως πρακτική δείχνοντας όχι μόνο το μέγεθος της ακαμψίας αλλά και την άγνοια κινδύνου για τις συνέπειες. Κάποιες εξαιρέσεις λιγοστές μοιάζουν με παραφωνίες μπροστά στην ακαμψία της ελληνικής ασφαλιστικής συνείδησης.

Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει, οι ασφαλιστικές αγορές ανά τον κόσμο εξελίσσονται, η Solvency II είναι γνωστό το τι θα προκαλέσει, η εποπτεία θα γίνει αυστηρότερη. Δεν βλέπουν και δεν ακούν. Μήπως ο ατομικός πλουτισμός των φυσικών προσώπων οδηγεί σε επιχειρηματικό αυτισμό;