Αλλάζει το κίνητρο στον κλάδο Ζωής με το νέο φορολογικό

Το όφελος από τις νέες ρυθμίσεις ανέρχεται από 200 ευρώ (άγαμος) έως 400 ευρώ το χρόνο για τον έγγαμο. Το μέγιστο όφελος αντίθετα με βάση το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα έφτανε τα 480 ευρώ. Μια πτώση δηλαδή της τάξεως του 16,67% για τον έγγαμο, που είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον άγαμο.

 Πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση δ΄ στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται ως εξής:
 
«Κατά ποσοστό 20% του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων και για ασφαλιστήρια ασθένειας, για την ασφάλιση του ίδιου, του άλλου συζύγου και των τέκνων που τους βαρύνουν κατά τις διατάξεις του παρόντος.
 

Στη δαπάνη της περίπτωσης αυτής περιλαμβάνεται και η δαπάνη του πρώτου εδαφίου για ασφάλιση τέκνου, από αυτά που ορίζονται στο άρθρο 7, η οποία καταβάλλεται ετησίως από γονείς που βρίσκονται σε διάζευξη, στην περίπτωση που δε συνοικούν μαζί του.

Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ για άγαμο και τα 2.000 ευρώ για οικογένεια.
Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση και μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική δήλωση.»
 
Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα η μείωση του εισοδήματος από τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής έφτανε έως τα 1.200 ευρώ, που μπορούσε να αποφέρει επιστροφή φόρου έως 480 ευρώ.
 Με τα νέα δεδομένα, για να έχει μια οικογένεια το μέγιστο των 400 ευρώ έκπτωση φόρου, θα πρέπει να πληρώνει ασφάλιστρα ζωής 2.000 ευρώ, που προκύπτει: 2.000 ευρώ (μέγιστη δαπάνη) x 20% = 400 ευρώ. 

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τους άγαμους, όπου το μέγιστο όφελος για δαπάνη ασφαλίστρων Ζωής 1.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 200 ευρώ.

 
Υπενθυμίζουμε, ότι με την ισχύουσα μέχρι σήμερα ρύθμιση, το όφελος για το φορολογούμενο, με 1.200 ευρώ ασφάλιστρα, έφτανε από 300 ευρώ έως 480 ευρώ το χρόνο ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα.
 
Παραδείγματα
 

Ας δούμε και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 α) Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Αν πληρώνει 2.000 ευρώ το χρόνο ασφάλιστρα ζωής (που είναι και το πλαφόν), προκύπτει έκπτωση εισοδήματος 400 ευρώ.
 
Με το προηγούμενο καθεστώς, αν πλήρωνε το μικρότερο ετήσιο πλαφόν (1.200 ευρώ), με το φορολογικό συντελεστή του 35% που ίσχυε στην προκειμένη περίπτωση, το όφελος ήταν 420 ευρώ, μια μείωση δηλαδή κατά περίπου 5%.
 

β) Οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 65.000 ευρώ (έστω άνδρας 35.000 ευρώ και γυναίκα 30.000 ευρώ). Με αντίστοιχο τρόπο η επιστροφή φόρου είναι 400 ευρώ, έναντι και πάλι 420 ευρώ που ήταν με το προηγούμενο σύστημα.

 Με το νέο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς μπορεί να προκύψει μεγαλύτερο όφελος για έγγαμους με χαμηλότερα εισοδήματα. Μέχρι τώρα, ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα 12.000-30.000 ευρώ ήταν 25%. 

Άρα, για ασφάλιστρα 1.200 προέκυπτε επιστροφή 300 ευρώ. Με το νέο νόμο, το όφελος όπως αναφέραμε για τον έγγαμο μπορεί να φτάσει το 400 ευρώ (με ασφάλιστρα 2.000 ευρώ).

 

Επίσης ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει το όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι και η αύξηση του αφορολόγητου από 10.500 ευρώ σε 12.000 ευρώ.

 Αυτό σημαίνει ότι από την αύξηση αυτή, προκύπτει ένα όφελος 270 ευρώ ( 1.500 x 18% ο αρχικός πλέον φορολογικός συντελεστής).
 
Συνεχίζοντας το συλλογισμό μας, αυτό σημαίνει ότι οι ισορροπίες ανατρέπονται και το όφελος σήμερα γίνεται μεγαλύτερο. Στο πρώτο, όπως και στο δεύτερο παράδειγμα έχουμε 400 ευρώ + 270 ευρώ = 670 ευρώ (που σημαίνει συνεπώς διαφορά 250 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα).
 

Για να ισχύει βέβαια κάτι τέτοιο απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως:

 Πρώτον, τα όσα προβλέπονται σχετικά με τη συλλογή των αποδείξεων για το αφορολόγητο όριο. Οποιαδήποτε έλλειψη αποδείξεων, σημαίνει ως γνωστόν, καταβολή φόρου, άρα και το πραγματικό όφελος μεώνται.
 
Δεύτερον, τα παραπάνω αναφέρονται μόνο στην αύξηση του αφορολογήτου και στη φοροαπαλλαγή του ασφαλίστρου. Στην πραγματικότητα όμως οι φορολογούμενοι έχουν φοροαπαλλαγές και από άλλες πηγές (ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, κλπ)
 
Επομένως, για να εξετάσει κανείς σε ατομικό επίπεδο το συνολικό όφελος έναντι του προηγούμενου συστήματος, θα πρέπει να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα και τελικά να δει τι προκύπτει ως αποτέλεσμα.
 
Είναι σίγουρο, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος με τα γνωστά προβλήματα και ειδικότερα την πτώση στη Ζωή που είχε το 2009, μόνο μείωση των κινήτρων δε θα χρειαζόταν.
 
Είναι επίσης σίγουρο, ότι χωρίς αναπτυξιακή προοπτική για τον κλάδο, τα φορολογικά έσοδα θα είναι μικρότερα, καθώς για να βγουν τα… νούμερα χρειάζονται πελάτες, κίνητρα και φυσικά… πωλήσεις.