Ριζικές μεταρρυθμίσεις στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Αμερικής, κ. Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να υπογράψει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το βράδυ της Κυριακής, ενώ η Γερουσία αυτή την εβδομάδα θα αναλάβει ένα δεύτερο νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή.

Με 219 ψήφους υπέρ και 212 κατά, το σώμα της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο 3590, που η Γερουσία ενέκρινε το Δεκέμβριο και στη συνέχεια τροποποίησε αρκετές φορές, στο πλαίσιο του δεύτερου νομοσχεδίου 4872. 

«Μετά από σχεδόν 100 χρόνια συζητήσεων και απογοήτευσης, μετά από δεκαετίες προσπαθειών και ένα χρόνο συνεχούς προσπάθειας και συζήτησης, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε τελικά ότι οι εργαζόμενοι της Αμερικής, οι οικογένειες της Αμερικής και των μικρών επιχειρήσεων της Αμερικής αξίζουν ασφάλεια γνωρίζοντας ότι εδώ, σε αυτήν τη χώρα, ούτε η ασθένεια ούτε κάποιο ατυχές γεγονός μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα όνειρα ανθρώπων που δουλεύουν μια ολόκληρη ζωή» δήλωσε Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο μετά τη διεξαγωγή της  ψηφοφορίας.

Η νομοθεσία θα αναδιοργανώσει μαζικά τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και το σύστημα χρηματοδότησης του. Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα επεκταθούν στο Medicaid όσον αφορά στη χορήγηση ομοσπονδιακών επιδοτήσεων για την πριμοδότηση ασφάλισης υγείας σε ανασφάλιστους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Σύμφωνα με το Κογκρέσο οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στο να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη 32 εκατομμύρια ανασφάλιστοι.
 
Η νομοθεσία είναι γεμάτη με διατάξεις που θα επηρεάσουν άμεσα τον εργοδότη, που παρέχει υγειονομική περίθαλψη. Μερικοί θα απαιτήσουν σχεδόν άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας από τους εργοδότες. Για παράδειγμα, έξι μήνες μετά την έγκριση οι εργοδότες θα πρέπει να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους για την επέκταση της κάλυψης στα ενήλικα τέκνα των εργαζομένων έως την ηλικία των 26 ετών, αν τα εξαρτώμενα πρόσωπα δεν συμπεριλαμβάνονται σε άλλη ομαδική κάλυψη. 

Πέρα από τη μεταρρύθμιση αυτή δρομολογούνται και μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς μέχρι το 2013, οι εργοδότες θα πρέπει να ξανασχεδιάσουν τους ευέλικτους λογαριασμούς δαπανών, καθώς θα επιβληθεί όριο 2.500 δολαρίων ετησίως για τις εισφορές. Αυτή την στιγμή δεν υφίσταται όριο αν και οι εργοδότες έχουν επιβάλλει κατά κανόνα όρια μεταξύ 4.000 και 5.000 δολαρίων.

Επιπρόσθετα το 2013 οι εργοδότες που καλύπτουν συνταγογράφηση φαρμάκων σε  συνταξιούχους θα υποστούν μείωση στην έκπτωση φόρου. Σύμφωνα με το νόμο του 2003, οι εργοδότες που παρέχουν κάλυψη συνταγογράφησης τουλάχιστον ίσο με το “Medicare Μέρος Δ” λαμβάνουν πληρωμές άνευ φόρου από την κυβέρνηση ίσο με 28% των δαπανών τους, εντός συγκεκριμένων ορίων, για την κάλυψη συνταγών φαρμάκων. Η επιδότηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας, αλλά οι εργοδότες θα αποκλείονται πλέον από το δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης για δαπάνη ίση με την επιδότηση που αρχίζει το 2013. Σύμφωνα με ειδικούς του ασφαλιστικού χώρου αυτή η αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία μπορεί να οδηγήσει ορισμένους εργοδότες να μειώσουν την κάλυψη. 

Το 2014, οι εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους και δεν προσφέρουν κάλυψη θα πληρώσουν φόρο 2.000 δολάρια για κάθε εργαζόμενο που δεν καλύπτουν. Στον υπολογισμό του φόρου, οι πρώτοι 30 εργαζόμενοι δεν θα συνυπολογίζονται. 

Οι εργοδότες που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτό τον καταλογισμό φόρου είναι αυτοί που διαθέτουν χαμηλά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό και που απαιτούν από τους εργαζομένους να πληρώνουν μεγάλες εισφορές ασφαλίστρων σε σχέση με το εισόδημά τους. 

Ξεκινώντας το 2018, θα επιβληθεί κατά 40% φόρος κατανάλωσης επί των ασφαλίστρων υγείας υπερβαίνοντας τα 10.200 δολάρια για την απλή κάλυψη και 27.500 δολάρια για την κάλυψη της οικογένειας. Το κόστος ενεργοποίησης του φόρου θα είναι ελαφρώς υψηλότερο για την κάλυψη των συνταξιούχων ή εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους υψηλής επικινδυνότητας. Το 2019, τα κατώτατα όρια θα αυξηθούν για να προσιδιάζουν στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.