Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες

Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού μίας χώρας, όπως η Ελλάδα, δεν αποτελούν «έκτακτη και εξαιρετική περίσταση» για την οποία θα ενεργοποιούνταν ένας ενδεχόμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, την ώρα που εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ  κα. Αννυς Ποδηματά, ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να δίνει δωρεάν επιχορηγήσεις και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αφορά τα «τρέχοντα προβλήματα» αλλά την αντιμετώπιση μιας σοβαρής και κατεπείγουσας απειλής που ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά. Διευκρίνισε δε ότι το ύψος των επιπέδων δανεισμού δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «σοβαρής και έκτακτης απειλής».

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα».

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν στη Σύνοδο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, την εφαρμογή μηχανισμού οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Η Ελλάδα ελπίζει πως με μια τέτοια απόφαση θα μπορέσει να καθησυχάσει τις οικονομικές αγορές και θα της δώσει τη δυνατότητα να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια από ότι σήμερα για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τη Δευτέρα στη Βουλή «θα είναι πολύ χρήσιμο να είναι εμφανές ότι η Ε.Ε. έχει ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα οπλισμένο πάνω στο τραπέζι, ικανό να αποτρέψει κερδοσκοπία και κερδοσκόπους».

Την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, με απόφαση της Συνόδου Κορυφής, επιθυμούν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία αλλά και η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο

Εντούτοις, η Γερμανίδα καγκελάριος κα. Ανγκελα Μέρκελ αρνείται προς το παρόν να δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο και επιμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα συζητήσει αυτό το θέμα.

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν πρόκειται [να συζητήσουμε] τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα» δήλωσε για μια ακόμη φορά η κα. Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια. 

Σύμφωνα με την ίδια, μια ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι αρμόζουσα παρά μόνον σε περίπτωση απειλής στάσης πληρωμών μιας χώρας μέλους. «Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι σε αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, προοπτική από την οποία η ελληνική κυβέρνηση όμως δείχνει να απομακρύνεται, προκρίνοντας πλέον τη λύση της απευθείας προσφυγής στις αγορές για δανεισμό όταν προκύψει η ανάγκη.

«Δεν είμαστε, ούτε δέχεται κανένας Έλληνας να είναι επαίτης. Δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με όλα αυτά που κάνουμε, η χώρα μας θα τα καταφέρει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το παρασκήνιο πάντως είναι έντονο -και πιθανώς θα παραμείνει έτσι μέχρι την Πέμπτη- καθώς οι απόψεις στις Βρυξέλλες φαίνεται πως είναι αντίθετες από εκείνες στο Βερολίνο. Ήδη ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων που θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, καθώς αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και θα ενθαρρύνει την κερδοσκοπία» τόνισε.

«Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη μέση του πολέμου», δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο ίδιος τόνισε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον ενδεχόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο να συμβεί αυτή την εβδομάδα.