Ο μηχανισμός έχει σκουριάσει και δυναμιτίζει τα φορολογικά μέτρα

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης στο φορολογικό μέτωπο αποτελούν μια ουσιαστική προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή φορολογικής δικαιοσύνης σε μια χώρα με ρεκόρ φοροδιαφυγής. 

Δεδομένου μάλιστα ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί ασθένεια που κανείς δε κατόρθωσε να θεραπεύσει, η προσδοκία απόδοσης καρπών από τα μέτρα μεγαλώνει και η προσπάθεια ανάγεται σε «στοίχημα» αποτελεσματικότητας. 

Σαφώς και η αγωνία να έλθουν τα πρώτα αποτελέσματα  του νέου συστήματος επίσης διογκώνεται και θα αποτελέσει μεγάλο επίτευγμα όταν διαπιστωθεί ότι πετυχαίνει στην πράξη.

Συνεπώς τα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν μπορεί να θεωρηθούν ως μια καλή κίνηση η οποία ήταν αναγκαίο να γίνει καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φθάσει στο απροχώρητο με τα δημοσιονομικά να πάσχουν σοβαρά. 

Οι προθέσεις λοιπόν  αγνές, τίμιες, και με σωστή στόχευση, ελπίζεται ότι θα δώσουν ένα άλλο τόνο στο σύστημα. Ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη πληγή: ο μηχανισμός που θα υπηρετήσει το σχέδιο περιστολής της φοροδιαφυγής. 

Διότι και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες και είχαν ληφθεί μέτρα  τα οποία όμως σκάλωσαν στους εισπρακτικούς διαύλους.
Είναι καιρός τώρα που η προσπάθεια της κυβέρνησης για  έκδοση αποδείξεων από όλους έχει «επικοινωνηθεί» και έχει γίνει αντιληπτή από όλους. 

Εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γνωστές περιπτώσεις των επαγγελματικών τάξεων των γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, συνεργείων αυτοκινήτων κ.λπ. δεν έχουν πάρει το μήνυμα και συνεχίζουν την πεπατημένη. 

Ποιος όμως μπορεί να τους εντοπίσει αφού ο μηχανισμός είναι «λίγος», παλαιός, και ίσως απρόθυμος. Είναι ο ίδιος ο μηχανισμός που εδώ και χρόνια λειτουργεί με τα ίδια συστήματα και χωρίς κίνητρο από την πολιτεία. 

Και εδώ είναι που πρέπει να γίνει προσπάθεια. Διότι όσο και αν τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σωστά χωρίς μηχανισμό παρακολούθησης, ελέγχου, και είσπραξης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε σχέδια επί χάρτου.