Πολλαπλασιάζονται οι απάτες «Crash for Cash» στην Αγγλία

Ασφαλιστικές απάτες με ψευδείς ισχυρισμούς αποζημίωσης στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου πλήττουν περισσότερο από ποτέ τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγγλίας σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε η νομική εταιρία Keoghs

Η έρευνα της Keoghs αναδεικνύει τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά των ύποπτων αξιώσεων από τροχαία ατυχήματα και αποκαλύπτει πώς τα φαινόμενα απάτης έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ.James Heath, επικεφαλής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης στην εταιρία Keoghs, δήλωσε πως «τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς πως η απάτη στημένων συγκρούσεων οχημάτων για μετρητά, επηρεάζει πλέον όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Όταν ο ασφαλιστικός κλάδος ξεκίνησε τη διερεύνηση της απάτης ασφάλισης πριν από μια δεκαετία διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα αυτό συνδέεται με μερικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας. Η νέα μελέτη δείχνει αναμφίβολα ότι αυτό δεν ισχύει πλέον».

Οι πρώτες δέκα περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο «crash for cash» βρίσκονται εντός των αστικών κέντρων του Λονδίνου και αφορούν τις περιοχές Δυτικό Μίντλαντ, Μάντσεστερ, Δυτικό Γιορκσαιρ και Μέρσισάιντ.Η περιοχή που εμφανίζονται οι περισσότερες απάτες στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου είναι το Μπέρμιγχαμ και εν συνεχεία ακολουθούν Μάντσεστερ, Ανατολικό Λονδίνο, Λίβερπουλ, Μπράντφορντ, Όλνταμ, Μπλακμπερν, Βόρειο Λονδίνο, Μπόλτον και Λιντς.

Η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης είναι το στημένο ατύχημα, γνωστό ως «crash-for cash», που περιλαμβάνει συνήθως μία ισχυρή και απροσδόκητη σύγκρουση δύο οχημάτων σε μια διασταύρωση. Οι απαιτήσεις που προκύπτουν από το φαινόμενο αυτό συνήθως ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες λίρες, τόσο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο αυτοκίνητο όσο και για τους τραυματισμούς, που έχουν υποστεί ο οδηγός και οι επιβαίνοντες.

Η νομική εταιρία Keoghs δήλωσε πως ο αριθμός των ύποπτων ασφαλιστικών απαιτήσεων που χειρίζεται έχει αυξηθεί σημαντικά το 2009 και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Σύμφωνα με τον κ. James Heath «οι μέθοδοι ανίχνευσης τέτοιων φαινομένων απάτης βελτιώνονται συνεχώς, καθώς νέες απάτες αποκαλύπτονται σε καθημερινή βάση. Αυτές περιλαμβάνουν περιπτώσεις οργανωμένης απάτης από εγκληματικές συμμορίες με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού ύποπτων εναγόντων. Το πρόσφατο οικονομικό περιβάλλον είχε επίσης άμεση επίδραση στον αριθμό των ύποπτων αξιώσεων που παρουσιάζονται και στη συνέχεια εντοπίζονται. Από την στιγμή που η Βρετανική Ένωση Ασφαλιστών τονίζει ότι πιθανώς 1,9 δισ. λίρες κόστισαν στις ασφαλιστικές οι απάτες που πέρασαν απαρατήρητες, η βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες της στην καταπολέμηση της απάτης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απατεώνες επινοούν συνεχώς νέους τρόπους για να διαπράξουν απάτες και να αποφύγουν τις συνέπειες της παρανομίας τους».