Για εκτίναξη της ανεργίας το Μάρτιο στο 12% προειδοποιεί ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στο 12% θα εκτιναχθεί η ανεργία στο τέλος Μαρτίου βάσει των προβλέψεων, προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος από την Βουλή.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι το δ’ τρίμηνο του 2009 έκλεισε με την ανεργία στο 10,3%. 

Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση μεν της απασχόλησης, αλλά και αύξηση των διαθεσιμοτήτων και των ελαστικών μορφών εργασίας.

Το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει -και κατά την κυβέρνηση θα βελτιώνει- το πλαίσιο των ελαστικών μορφών εργασίας θα κατατεθεί πριν το Πάσχα στην Βουλή δεσμεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εργασίας.

Παρουσιάζοντας την αναλυτική εικόνα των στοιχείων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής – κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά – ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2009 άγγιξε το 10,2% και εκτίμησε ότι θα επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για ανεργία στο 12% στα τέλη Μαρτίου.

Η στατιστική υπηρεσία έπεσε μέσα στις προβλέψεις της – όπως τις είχε δώσει τον Οκτώβριο – για το επόμενο τρίμηνο.

«Και αν σεβαστούμε την πρώτη της επιτυχία ότι θα πάμε μέσα στο 2010 από 10,5% έως 12%, το γεγονός ότι είχαμε το Δεκέμβριο είχαμε 10,2%, σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε και την επόμενη πρόβλεψή της ότι ενδεχομένως η ανεργία θα είναι ψηλά: θα είναι στο 12%» εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ακόμη ότι αυξήθηκε και η απασχόληση από το 5,8% τον Οκτώβριο σε 6% με 6,5% σήμερα.
Πρόσθεσε δε ότι «επειδή εμείς προεκλογικά αθροίζαμε τα ποσοστά αυτά και ως υπουργός θέλω να τα αθροίζω σας λέω ότι το άθροισμά τους δίνει μια εικόνα δύσκολης πραγματικής κατάστασης».