Κομισιόν: Λογικό να μην αποκλείει η Ελλάδα το ενδεχόμενο του ΔΝΤ

Για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα η ίδια να ζητήσει βοήθεια, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν.

Ο κ. Αμαντέο Αλταφάζ εξέφρασε την «ελπίδα» να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση και να διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (στις 25-26 Μαρτίου) σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως είπε, η πολιτική απόφαση για πιθανή βοήθεια πρέπει να ληφθεί από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., καθώς «δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα». Το να εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ είναι «φυσιολογικό, λογικό και συνετό», σχολίασε.

«Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά επιλογή. Για έναν πολιτικό που είναι υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, μου φαίνεται φυσιολογικό, λογικό και μάλιστα συνετό», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ότι υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Ecofin.

O εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι βασική θέση της Επιτροπής παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί.