Σημαντικές αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά το 2010

Θερμοί αναμένονται οι επόμενοι μήνες για την ασφαλιστική αγορά, με την Εποπτική Αρχή, να αναλαμβάνει και πάλι ρόλο πρωταγωνιστή και να διαμορφώνει με επιθετικές κινήσεις το τοπίο της επόμενης ημέρας, από το οποίο φαίνεται ότι θα λείψουν πολλές ασφαλιστικές εταιρίες.

Μέχρι σήμερα εξάλλου και σε σχετικά σύντομο διάστημα, δεν ήταν λίγες οι εταιρίες που εγκατέλειψαν με δική τους πρωτοβουλία ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείπουν τη μάχη του ανταγωνισμού.

Το 2010 θα φανεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ότι η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί αγορά για λίγους και ισχυρούς παίκτες, πολύ λιγότερους από όσους την απαρτίζουν σήμερα. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α., κ. Γιώργος Πέτσας, θέλοντας προφανώς να κρατά τις ασφαλιστικές εταιρίες σε εγρήγορση, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι πρόθεσή του είναι να εφαρμόσει το νόμο με αυστηρότητα και προς κάθε κατεύθυνση, ενώ και η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει την εποπτεία στην Τράπεζα της Ελλάδος μαρτυρά ανάλογες αν όχι επιθετικότερες προθέσεις.

Πέρα πάντως από το πότε η εποπτεία θα μεταφερθεί στην ΤτΕ, γεγονός είναι ότι η Επ.Ε.Ι.Α. έχει προσδιορίσει μια σειρά από εκκρεμότητες για την τρέχουσα χρήση για τις οποίες έχει ενημερωθεί εγγράφως το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται οι εξής:

- Η κατά παρέκκλιση του ν.δ. 400/70, όπως ισχύει, εφαρμογή του άρθρου 6 περί αποτίμησης των περιουσιακών στοιχειών των ασφαλιστικών εταιριών 

- Η διαχείριση του ζητήματος που έχει τεθεί για τους επενδυτικούς τίτλους των ασφαλιστικών εταιριών σε ομόλογα και ειδικότερα για τον τρόπο αποτίμησή τους

- Η παρακολούθηση της εκκαθάρισης της Commercial Value

- Το άνοιγμα και άλλων υποθέσεων με ασφαλιστικές εταιρίες στο «κόκκινο» 

- Η συνεργασία της Επιτροπής σε ζήτημα νομοθετικού χαρακτήρα τα οποία θα άπτονται της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας περί του Solvency II στο Εθνικό Δίκαιο

- Η διαχείριση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value και τους ασφαλισμένους στον κλάδο Ζωής.

- Η θεσμοθέτηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου κλάδου Ζωής

- Η αξιολόγηση φακέλων για εξαγορές και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιριών

- Η ανάλυση και επεξεργασία των παραγωγικών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιριών ανά τρίμηνο, όπως και των δύο ειδικών οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου

- Η έκδοση του κανονισμού για τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων και των περιθωρίων φερεγγυότητας στον κλάδο Ζωής