Στα «αγκάθια» του φορολογικού επικεντρώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και τα αμφιλεγόμενα ως προς το δίκαιο χαρακτήρα τους σημεία του, τα οποία αμφισβητήθηκαν και από στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, με έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, καταβάλλονταν προσπάθειες να αφαιρεθούν τα «αγκάθια» που προκαλούν αντιδράσεις, όπως η φορολόγηση των οδηγών ταξί και των βενζινάδικων, η αναβολή επιβολής ΦΠΑ σε γιατρούς-δικηγόρους, αλλά και η θέσπιση τεκμηρίων στη λογική του ελάχιστου κόστους διαβίωσης.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας κα. Λούκα Κατσέλη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης και όλοι οι γενικοί γραμματείς του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν αφορούν καταρχάς την εφαρμογή λογιστικού ελέγχου σε ιδιοκτήτες ταξί και βενζινάδικων από 1/1/2010, ταυτόχρονα δηλαδή με την εγκαθίδρυση των ταμειακών μηχανών, και όχι ένα χρόνο αργότερα (1/1/2011) όπως έλεγε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν βάσει του κοινοτικού δικαίου, και να καταστεί εφικτή η επιβολή ΦΠΑ σε δικηγορικές και ιατρικές υπηρεσίες από το 2010.

Κοινωνικά άδικη χαρακτηρίστηκε και η διάταξη που αφορά τη θέσπιση τεκμηρίων, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί).

Κεντρικά θέματα που θα τεθούν και θα επανεξεταστούν στο υπουργικό Συμβούλιο είναι οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα εξαιρεθούν ή δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση να τοποθετήσουν άμεσα ταμειακές μηχανές ή να εκδίδουν αποδείξεις.

Επίσης, κάποια από τα τεκμήρια διαβίωσης που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θεωρούνται προβληματικά για μεγάλο τμήμα της μεσαίας οικονομικής τάξης.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να περιοριστούν οι εξαιρούμενες κατηγορίες, καθώς αναγνωρίζεται ότι οι αναβολές στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί ή οι δικηγόροι, δημιουργούν βασίμως την αίσθηση αδικαιολόγητων ευνοιών.

Παράληλλα αναζητείται η μέθοδος, ώστε να επιβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά και αντιπροσωπευτικά τεκμήρια, καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιστάθμισης της ενδεχόμενης εξαίρεσης από την έκδοση αποδείξεων, με την επιβολή των ενδεδειγμένων τεκμηρίων.