Φόρο και στην πρώτη κατοικία φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κατάργηση του ενιαίου αφορολογήτου πρώτης κατοικίας 200 τετραγωνικών μέτρων ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες  αποφασίστηκε να περιορισθεί το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας το οποίο με βάση τα ισχύοντα ανέρχεται σε 200 τετραγωνικά μέτρα ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας για άγαμους και έγγαμους με ως δύο προστατευόμενα τέκνα και στα 225 τετραγωνικά μέτρα για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Πλέον η φοροαπαλλαγή περιορίζεται και θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του αγοραστή. 

Έτσι, αν κάποιος αγοράσει πρώτη κατοικία εμβαδού 200 τμ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις θα κληθεί να πληρώσει φόρο, ενώ ως σήμερα είναι αφορολόγητος.

Αυτό διότι το αφορολόγητο για τον άγαμο θα διαμορφωθεί σε 100.000 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς παιδιά σε 200.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον παιδί θα προστίθεται στο αφορολόγητο ποσό 20.000 ευρώ, ενώ για το τρίτο και πάνω 30.000 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι έγγαμος με δύο παιδιά θα μπορεί να αγοράσει ακίνητο και να μην πληρώσει φόρο στην περίπτωση που αυτό δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 240.000 ευρώ.

Οι μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί κανείς να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ φόρο αφορά περιοχές όπου η τιμή ζώνης διαμορφώνεται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Έτσι για παράδειγμα άγαμος που αγοράζει πρώτη κατοικία 100 τ.μ στην Αργυρούπολη θα πληρώσει φόρο από 3.000 έως 9.500 ευρώ, στο Μοσχάτο από 1.500 έως 12.000 ευρώ και στην Κηφισιά από 2.500 έως 30.000 ευρώ. 

Για έγγαμο χωρίς παιδιά, η φορολογική επιβάρυνση πρώτης κατοικίας 100 τμ στην Εκάλη φτάνει έως και τα 25.500 ευρώ και στο Αιγάλεω τα 13.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές, οι οποίες σήμερα εμφανίζουν αποκλίσεις έως και 200%.

Τέλος, με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση παρέχεται για πρώτη φορά απαλλαγή φόρου για μία θέση στάθμευσης αυτοκινήτου και μία αποθήκη, που μεταβιβάζονται μαζί με την κατοικία, επιφάνειας έως 20 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία.

Με το νομοσχέδιο θα παρέχεται για πρώτη φορά απαλλαγή φόρου α’ κατοικίας και στους πολίτες τρίτων χωρών που αποδεδειγμένα κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.