Στο 30% του εισοδήματος οι αποδείξεις για το αφορολόγητο

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με 10% του εισοδήματος τους για τις πρώτες 12.000 ευρώ και 30% για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από αυτό το ποσό, ώστε να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, καθώς μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ παρέχεται επιπλέον έκπτωση για τη προσκόμιση αποδείξεων πέρα από το απαιτούμενο όριο.

Στις αποδείξεις περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κ.λπ., και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, τόκοι δανείων κ.τλ.).

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος του.

Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίζει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για την οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων.

Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Το ανώτερο όριο των αποδείξεων είναι 30.000 ευρώ για τους παντρεμένους και 15.000 ευρώ για τους ελεύθερους.

Οι αποδείξεις θα υποβάλλονται στην Εφορία σε κλειστούς φακέλους και χωρίς αναλυτική καταγραφή τους, αλλά με μία συνολική αναφορά του ποσού, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλία Πλασκοβίτη.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι πολίτες θα έπρεπε να καταγράφουν αναλυτικά τις αποδείξεις (ΑΦΜ, ποσό αγοράς, ημερομηνία κ.ά.) και στη συνέχεια να τις κατέθεταν στην Εφορία.

Τώρα, όμως, οι φορολογούμενοι θα αναγράφουν το συνολικό ποσό των αποδείξεων και θα τις αποστέλλουν στην Εφορία. Εν συνεχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ένα ποσοστό (5%-10%) αυτών των αποδειξεων.

Επίσης, οι αποδείξεις θα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στις απαραίτητες διευκρινίσεις.