CEA και CEIOPS στον αγώνα για το «Solvency II»

Την αντίθεση τους στις προτάσεις κεφαλαίων των εποπτικών αρχών θα δηλώσουν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφάλισης και Αντασφάλισης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το «Solvency II», που διεξάγεται στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η CEA, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφάλισης και Αντασφάλισης, θα εξηγήσει τους λόγους που αντιτίθεται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προτείνονται για την επικείμενη νομοθεσία «Solvency II» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέλη της CEA, θα μιλήσουν σε ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τα μέλη της CEIOPS (Eπιτροπής Επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης), καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, η οποία έχει προτείνει πολύ υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους ασφαλιστές. Σε έκθεση της η CEIOPS πρότεινε την αύξηση κεφαλαίου ασφαλιστών από 30 έως 50%. 

Το «Solvency II»  θα αποτελέσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφαλιστική βιομηχανία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Οι ασφαλιστές έχουν παραπονεθεί ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις κεφαλαίου δεν θα επιφέρουν αναγκαστικά μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδίως για τους καταστροφικούς κινδύνους, αλλά θα έχει αντίκτυπο στο κόστος των ασφαλίστρων, που μπορεί να αυξηθούν έως και κατά 50% για ορισμένες γραμμές των επιχειρήσεων, ενώ επηρεάζει επίσης και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Η CEA έχει συντάξει έκθεση σαράντα σελίδων, στην οποία εξηγεί «Γιατί υπερβολικές απαιτήσεις κεφαλαίου βλάπτουν τους καταναλωτές, τους ασφαλιστές και την οικονομία».