Οι τελευταίες εκκρεμότητες της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

Αίτημα επέκτασης των δραστηριοτήτων της υπέβαλε η AXA Ασφαλιστική στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Το αίτημα, που αφορά στον κλάδο Νομικής Προστασίας, εξετάζει η Επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί επ΄ αυτού πριν παραδώσει τις αρμοδιότητές της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Απόφαση σχεδιάζει να εκδώσει και για ένα ακόμη αίτημα. Πρόκειται για τη μεταφορά ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μεταφορά η οποία προϋποθέτει την έγκριση της Επ.Ε.Ι.Α., ενώ σε εκκρεμότητα στην Επιτροπή παραμένουν δύο σημαντικές υποθέσεις.

Η πρώτη αφορά στη συμφωνία εξαγοράς της ING Γενικών Ασφαλειών από την International Life, η οποία γνωστοποιήθηκε στην Επ.Ε.Ι.Α. τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν ήδη περάσει περίπου τρεις μήνες χωρίς το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής να έχει εκδώσει απόφαση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Επιτροπή καθυστερεί τη σχετική διαδικασία έχει να κάνει με το φόρτο εργασίας τον οποίο επωμίσθηκε προκειμένου ανταποκριθεί σε μια σειρά αιτημάτων που δέχθηκε από τις δικαστικές αρχές για υποθέσεις σχετικές με τον όμιλο Ασπίς, όπως και με τον κ. Παύλο Ψωμιάδη.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προλάβουν να στείλουν το φάκελο της International Life στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα για την έκδοση απόφασης. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί πριν αλλάξει η αρμοδιότητα για την εποπτεία του κλάδου.

Στην αντίθεση περίπτωση, ο έλεγχος της συγχώνευσης θα καθυστερήσει σημαντικά, διότι η Τράπεζα της Ελλάδος, πριν προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων, θα χρειαστεί χρόνο για την προσαρμογή της στα νέα καθήκοντά της.

Όσο για τη δεύτερη υπόθεση συγχώνευσης, αυτή αφορά τις Ευρωπαϊκή Πρόνοια και Υδρόγειο. Η εν λόγω συγκέντρωση δεν πρόκειται να εξετασθεί από την Επ.Ε.Ι.Α., διότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δύο εταιρίες δεν έχουν ακόμη υποβάλλει στην Επιτροπή πρόγραμμα τριετούς βιωσιμότητας για το νέο επιχειρηματικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για συμφωνία η οποία αρχικά είχε βασισθεί στα στοιχεία του 2008 και στη συνέχεια οι δύο ασφαλιστικές το επαναπροσδιόρισαν στηριζόμενες σε στοιχεία χρήσης 2009.