Νέο πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ασχολήθηκε με το ζήτημα του κλεισίματος της ασφαλιστικής εταιρίας «Ασπίς Πρόνοια» και προτείνει να συσταθεί επιτροπή από νομικούς εξειδικευμένους επί του θέματος -χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων έγκριτων επιστημόνων- ώστε να επανεκτιμηθεί το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών.

Η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να προηγηθεί της καταθέσεως προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρει η ανακοίνωση, μάλλον γίνεται υπό το βάρος των εξελίξεων, «εν θερμώ και όχι για ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του». 

Λόγω της κοινωνικής διάστασης του θέματος πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, για τον οποίο ο ΔΣΑ μπορεί να έχει σημαντική προσφορά, αναφέρει ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ, «ο σκοπός πρέπει να είναι η όποια ελεγκτική αρχή να έχει αποτελεσματική προληπτική λειτουργία και όχι κατασταλτική, δια της διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης της εταιρίας στις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου και της συνεπαγόμενης ανάκλησης άδειας». 

Η δε ανάκληση αδείας πρέπει να συνοδεύεται με σοβαρή προσπάθεια για την εξασφάλιση διάδοχης κατάστασης. Σαφώς και μπορεί να υφίσταται αποζημιωτική αξίωση του πολίτη έναντι του Κράτους για μη προληπτικό αποτελεσματικό έλεγχο, προσθέτει ο Σύλλογος.

Για τις υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρίες, ο Σύλλογος ζητεί την προσοχή των μελών του που τυγχάνουν επόπτες εκκαθάρισης, για να διευκολύνουν όσο το δυνατόν τους ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα είναι η έγκαιρη ενημέρωση για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων τους.