Εκδικάστηκαν οι προσφυγές κατά των προστίμων στην υπόθεση Audatex

Εκδικάστηκαν οι προσφυγές των τεσσάρων ασφαλιστικών εταιριών στο διοικητικό εφετείο Αθήνας, κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχε επιβάλει μεγάλο πρόστιμο (ύψους συνολικά 32,5 εκατ. ευρώ), για την υπόθεση της Audatex.

Μαζί εκδικάστηκε και η πρόσθετη παρέμβαση που άσκησε ή «άλλη πλευρά», η Ένωση Φανοποιών Νομού Χανιών Κρήτης, από την οποία και ξεκίνησε η υπόθεση που οδήγησε στην επιβολή των προστίμων στις τέσσερις εταιρίες.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε το παραπάνω πρόστιμο, για τον καθορισμό από κοινού ενιαίας τιμής εργατοώρας στα συνεργεία αυτοκινήτων, μέσω της εταιρίας Audatex Hellas, στην οποία οι τέσσερις ασφαλιστικές είναι μέτοχοι.

Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί κατά εταιρία ήταν: Εθνική Ασφαλιστική 13,56 εκατ. ευρώ, ΑΤΕ Ασφαλιστική 5,28 εκατ. ευρώ, Interamerican 8,55 εκατ. ευρώ και Groupama Φοίνιξ 5,12 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις ασφαλιστικές, θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνει η δικονομία και θα καταθέσουν -ξεχωριστά η κάθε μία -, υπομνήματα σήμερα  Δευτέρα 15 Μαρτίου, προκειμένου να ενισχύσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Αυτό που απομένει τώρα, είναι να εκδοθεί η απόφαση από το διοικητικό εφετείο, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του έτους και πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο. Η όποια απόφαση είναι τελεσίδικη και μπορεί να προσβληθεί μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Να σημειωθεί, ότι για την επιβολή του προστίμου που είχε χαρακτήρα άμεσης εφαρμογής και εκτέλεσης, είχε ζητηθεί (ξεχωριστά και πάλι), αναστολή από τις τέσσερις ασφαλιστικές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία και δόθηκε σε Εθνική Ασφαλιστική και ΑΤΕ Ασφαλιστική. 

Αντίθετα, δε δόθηκε στη Groupama Φοίνιξ, ενώ στην Interamerican δόθηκε κατά τα 3/8 του ποσού. Αν αυτό αφαιρεθεί, σημαίνει δηλαδή υπόλοιπο της τάξης των 5,3 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου, οι τέσσερις ασφαλιστικές είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση και ανέφεραν ότι η Audatex Hellas ιδρύθηκε από τις ίδιες το 1999, με σκοπό να εισάγει ένα σύστημα ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης για ζημιές αυτοκινήτων που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιείται σε 50 χώρες.

Ανέφεραν, ότι η κίνησή τους αυτή, ήταν στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και χαρακτηρίζαν τα πρόστιμα ως πρωτοφανούς ύψους που υπερβαίνουν κάθε έννοια λογικής. Προσφυγή κατά της απόφασης, έχει καταθέσει και η Audatex που θα εκδικαστεί στις 11 Μαΐου.